Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Äldreomsorg

Göteborg inför språktester – trots tjänstemännens varning

Publicerad: 26 april 2022, 11:46

Kommunens egna tjänstemän har avstyrkt språktester med hänvisning till bristfälliga metoder och höga kostnader.

Foto: Martina Holmberg / TT

På tisdagen tog Göteborg beslut om att införa språktest för personal inom äldreomsorgen.

Ämnen i artikeln:

SpråkkravGöteborg

Johan Delby

jd@dagenssamhalle.se


​Språktester för den som söker jobb i äldreomsorgen, och för att mäta kunskaper hos den personal man redan har, har länge varit en omdiskuterad fråga i Göteborgspolitiken. Socialdemokraterna, Demokraterna och Sverigedemokraterna har drivit den, men den styrande alliansen har tvekat. Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Feministiskt initiativ har hela tiden varit emot. 

Kommunens egna tjänstemän har också avstyrkt med hänvisning till att de metoder som finns på marknaden inte är tillräckligt bra och att kostnaden är för hög.

Men på tisdagen fattade till slut äldre samt vård- och omsorgsnämnden beslut om att ett språktest ska införas, rapporterar Dagens Nyheter.

Språktester finns i dag i bland annat Sigtuna, Katrineholm och Botkyrka. Göteborg lutar åt Botkyrkas modell som innebär att den som söker jobb får ta ställning till scenarier som kan uppstå i arbetet. Det handlar bland annat om hur den sökande kommunicerar med de gamla och med sina kolleger. 

Nu finns en bred majoritet för att införa tester senare i år. Enligt Dagens Nyheter finns det tre förslag på exakt hur det ska se ut, men skillnaderna mellan dem är små.

LÄS MER: Botkyrka språktestar jobbsökare i förskolan - ”Barnens språkutveckling är så viktig”

LÄS MER: Anställningsbar eller i behov av kurs - här avgör språktestet

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev