lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Äldreomsorg

Göteborg inför språktest i äldreomsorgen

Publicerad: 29 maj 2023, 08:54

Foto: Sandnes1970/Mostphotos

Göteborgs stad går vidare med planerna på att införa språktest vid rekrytering inom äldreomsorgen.

Ämnen i artikeln:

Kompetensbrist

Sara Pramsten

sara.pramsten@dagenssamhalle.se


Efter en långdragen politisk strid har S, V och MP enats om ett språktest vid rekrytering av personal till äldreomsorgen, rapporterar Göteborgs-Posten.

Under förra mandatperioden var Vänsterpartiet motståndare till kravet på språktest. Nu sitter de i styret tillsammans med S och MP. Enligt kommunstyrelsens ordförande Jonas Attenius (S) var frågan om språktest så viktig att den fanns med i förhandlingarna mellan de tre partierna under hösten.

– Vi hade väldigt bra samtal där – i en lite annan ton än det som var i debatten tidigare, kan man väl säga. Vi är helt överens om att detta är viktigt, säger han till GP.

Språktestet bygger på ett material som Socialstyrelsen nyligen tagit fram och omfattar 25 kompetenskrav. Det kommer sannolikt att innehålla en muntlig och en skriftlig del. Och enligt Vänsterpartiet har utformningen av testet spelat in i att man nu svängt i frågan.

I överenskommelsen ingår också att man regelbundet ska se över språkkunskaperna hos befintliga medarbetare och gå in med stöd om det finns behov.

Vid årsskiftet gjorde Kommunalarbetaren en enkätundersökning som visade att ett tjugotal kommuner infört eller planerar att införa språktester. Dessutom tillsatte regeringen nyligen en utredning om språkkrav för personal inom äldreomsorgen. Den ska lämnas den 1 september nästa år.

LÄS MER: Botkyrka språktestar jobbsökare i förskolan - ”Barnens språkutveckling är så viktig”

LÄS MER: Äldreministern: Då kan språkkrav bli ett hinder

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev