torsdag8 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Äldreomsorg

Gislaved vänder igen – ingen läsk till de gamla

Publicerad: 5 maj 2021, 10:04

De äldre i Gislaved får hädanefter själva införskaffa läsk och annan dricka om de är sugna på det. Foto: Pontus Lundahl / TT

Först drog Gislaveds kommun in läskedrycken på sina äldreboenden. Efter en kritikstorm backade man. Men nu har kommunen ändrat sig igen.

Ämnen i artikeln:

ÄldreLäskstopp i GislavedFolkhälsaÄldreboende

Beslutet om läskförbudet för äldreboenden skapade debatt där många tycktes vara överens: en vuxen person, oavsett ålder, bör själv få välja om hen vill dricka en fruktsoda eller sockerdricka till maten.

Trycket från allmänheten verkade ge effekt. I ett mejl till TT skrev kommunstyrelsens ordförande Carina Johansson (C) den 25 april att hon tror att det finns en bred politisk majoritet för att backa och göra rätt.

”Självklart ska våra äldre kunna välja att dricka läsk om de vill det. De är vuxna människor som själva får avgöra vad de dricker till maten”, hette det i mejlet.

LÄS MER: Kostchef utsatt för hatvåg efter läskstopp - ”Totalt oacceptabelt”

LÄS MER: Därför är läskförbud för äldre omotiverat. 

Nu har frågan gått ännu ett varv i kommunhusets korridorer. Under ett extrainsatt möte slog socialnämnden fast att läsken trots allt inte ska börja serveras på äldreboenden igen, vilket SVT Jönköping var först med att rapportera om. Det kritiserade beslutet från den 26 februari ändras därmed inte.

Anledningen är enligt centerpartisten Inga-Maj Eleholt, socialnämndens ordförande, att man tittat på hur det ser ut i andra kommuner, att efterfrågan på läsk inte är stor och att kommunen vill bidra till en bättre hälsa bland äldre.

Det ska däremot vara tillåtet för de boende att själva införskaffa läsk och dricka den när suget sätter in.

TT/ Nyhetsbyrån

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev