Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Äldreomsorg

Försvaga inte valfriheten - stärk kvalitetskontrollen

Jag är medveten om att Södertälje lider mer av grov kriminalitet än de flesta kommuner och beklagar det, men att som Boel Godner hävda att Stockholms stad inte hanterar oseriösa företag inom äldreomsorgen är rent nonsens, replikerar äldreborgarrådet Joakim Larsson (M).

Publicerad: 21 mars 2014, 12:01

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

HemtjänstValfrihetKriminalitetLOV

REPLIK. I sin replik i Dagens Samhälle 20 mars på min artikel om valfrihet och kvalitet i äldreomsorgen hävdar kommunalrådet i Södertälje Boel Godner (S) att jag inte ”tar avarterna på allvar”. Jag är medveten om att Södertälje lider mer av grov kriminalitet än de flesta kommuner och beklagar det, men att hävda att Stockholms stad inte hanterar oseriösa företag är rent nonsens.

Stockholms stad har den mest utvecklade kvalitetskontrollen i landet gentemot de företag som levererar äldreomsorg. Det måste vi, eftersom vi välkomnar alla som vill förbättra äldreomsorgen i staden att etablera sig. I detta ingår att Stockholms stad är mycket tuff mot de företag som inte sköter sig. Då och då sägs avtal upp. Det kan vara på grund av bristfällig bokföring, nyckelhantering, dokumentation eller rena brister i omsorgen. Då agerar staden, utan att tveka och i enlighet med de regelverk och avtal som finns.

En stor och viktig del av valfriheten är att den som väljer tjänsten också ska kunna välja bort aktörer som de inte tycker om. Vi ser då och då hur företag i Stockholm får lägga ner eftersom de inte är tillräckligt populära. Det fungerar helt enkelt inte att hålla låg kvalitet år efter år. Andra aktörer som upplevs hålla en högre kvalitet kan då expandera.

I Södertäljes så kallade valfrihet kan man visserligen välja vem som ska utföra tjänsten, men kommunen har samtidigt på förhand bestämt vilka marknadsandelar de olika företagen respektive egen regi ska ha. Då är alltså incitamenten att förbättra servicen till de äldre utraderade och en stor del av kvalitetsutvecklingen går därmed förlorad.

Bodil Godner sätter, kanske ofrivilligt, i sin replik fingret på just denna skillnad i vägval. I Stockholm arbetar vi varje dag hårt för att säkra och förbättra kvaliteten med utvecklade uppföljningar. I Södertälje försöker man åstadkomma kvalitet genom att strypa valfriheten för äldre.

Joakim Larsson, oppositionsborgarråd (M) i Stockholms stad

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev