måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Äldreomsorg

Förslag: Nya karriärvägar ska lyfta omsorgen

Publicerad: 17 juni 2021, 08:01

”Det finns inget yrke där det inte går att utveckla karriärvägar”, säger regeringens utredare Göran Johnsson. Foto: Adam Wrafter och pressbild

Stress och ad-hoc-lösningar – oacceptabla arbetsvillkor i omsorgen måste bort. Det anser nationella samordnaren Göran Johnsson som ilsknat till över kvinnors dåliga arbetsmiljö och kräver handling. ”Lägstanivån är helt enkelt för låg.”

Ämnen i artikeln:

ArbetsmiljöÄldresjukvårdÄldrevårdDemografiKompetensbrist

MW

Måns Wikstrand

mwi@dagenssamhalle.se


Det var en arg Göran Johnsson som på onsdagen lämnade över sitt betänkande ”Vilja välja vård och omsorg” till socialminister Lena Hallengren (S). Uppdraget har handlat om att hitta vägar att stärka kompetensförsörjningen i kommunal omsorg. 

Inom tio år ökar andelen invånare över 80 år i landet med 50 procent, medan andelen arbetsföra i befolkningen knappt ökar alls. Att fler ska vilja arbeta i kommunal omsorg är centralt, men förre Metallbasen Göran Johnsson är ilsken över de arbetsförhållanden han sett under utredningsarbetet. 

– Jag är arg över att i denna starkt kvinnodominerade sektor lämnas många kvinnor, unga tjejer, ensamma med komplicerade arbeten. Anställnings- och arbetsvillkoren är alldeles för dåliga, säger han.

Han är också upprörd över den brist på kvalitet i äldreomsorgen som utredningen funnit på somliga håll.

– Jag är förvånad över skillnaden i kvalitet mellan de kommuner som är bäst på äldreomsorg och de som inte är bra. Det finns även stora skillnader inom kommuner, säger Göran Johnsson.

– De som inte är bra jobbar väldigt ad hoc, stressigt och oplanerat. Lägstanivån är helt enkelt för låg. Det kan inte accepteras.

Betänkandet innehåller 38 förslag med sikte på en kraftig ambitionshöjning i äldreomsorgen. Mycket känns igen, mycket är sådant många redan arbetar med. Göran Johnsson använde själv uttrycket ”inte någon Einstein” om vad som krävs för att utveckla äldreomsorgen.

* Ett huvudnummer är möjligheten att göra karriär i yrket. Utredningen beskriver yrkesrollerna i äldreomsorgen som otydliga och karriärvägar saknas. 

– Det finns inget yrke där det inte går att utveckla karriärvägar. Gör olika yrkesroller tydliga, säger Göran Johnsson.

* Andra förslag handlar om att stärka ledarskapet. Utredningen vill se ett tak på högst 20–30 medarbetare under en och samma chef i verksamheten.

* Införande och användning av ny teknik lyfts. Här ska alla kommuner ha en plan, föreslår betänkandet. 

* Bättre arbetsvillkor lyfts i förslagen. Bland annat att heltids- och tillsvidareanställningar ska vara norm. Schemafrågor är också väsentliga, påpekas i betänkandet.

– Systemen med delade turer måste bort. Annars går det inte att skapa ett attraktivt yrke. Det måste utmönstras, säger Göran Johnsson.

* Utredningen pekar även på behov av nationellt stöd för att stärka möjligheten till utveckling inom äldreomsorgen. Här ska Sveriges Kommuner och Regioner och Vårdföretagarna ha en viktig roll, anser Göran Johnsson.

– Jag har också sagt till Lena (Hallengren) att man mycket väl kan inrätta ett kompetenscentrum för äldreomsorgen. Det kan då lämpligen placeras på Socialstyrelsen.

Han föreslår också att sju centrala indikatorer ska användas av äldreomsorgens huvudmän för att följa upp och kvalitetssäkra verksamheten. Det handlar om kända nyckeltal kring personalens utbildningsnivå, könsfördelning, bruk av ny teknik och den medicinska kompetensen till exempel.

LÄS MER: Göran Johnsson: Så lockas fler till vård- och omsorgsarbeten.

Göran Johnsson lyfter ett gemensamt ansvar hos politiker i landet för att skapa en bättre äldreomsorg. 

– Sitt inte och vänta på nya lagar eller förordningar. Sätt i gång arbetet nu. Ledande kommunalråd måste kunna berätta hur de tänkt sig att gradera upp verksamheten. Då kan vi få en bättre äldreomsorg till 2025, och det förtjänar vi faktiskt.

LÄS MER: Regeringens utredare ryter ifrån om heltid: ”Sätt igång direkt”. 

LÄS MER: ”Äldreomsorgens arbetsvillkor hör hemma i ett annat sekel”.

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev