Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Äldreomsorg

Folkpartiet har lyssnat på alla parter i Carema-affären

De anklagelser som riktats mot Folkpartiet i Carema-skandalen om att vi ensidigt lyssnat på enbart en part är felaktiga. När vi får signaler om missförhållanden i verksamheter måste vi agera, annars missbrukas medborgarnas förtroende.

Publicerad: 18 juni 2012, 10:15

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


På Dagens Samhälles debattsida 8 juni går chefredaktör Mats Edman hårt åt de personer som enligt honom haft ekonomiska eller politiska intressen i den så kallade Carema-skandalen. Folkpartiet anklagas bland annat för att lita blint på legitimerade läkare och sjuksköterskor.

Anklagelsen saknar grund. Självfallet lyssnar Folkpartiets företrädare på personal som har ett särskilt ansvar att granska kommunens olika verksamheter. Lika självklart är det att också ställa sig kritisk till de rapporter man får och ställa frågor för att få ytterligare information. Att lyssna på anställda, brukare och deras anhöriga är också en självklarhet. Såväl personal som anhöriga hörde av sig till Folkpartiets företrädare för att vittna om de brister som förekom vid Koppargården.

Även socialstyrelsen har vid flera tillfällen de senaste åren riktat kritik mot Koppargården. Socialstyrelsens senaste utlåtande från januari i år visar på flera allvarliga brister och grundar sig bland annat på den medicinskt ansvariga sjuksköterskans bedömning, en av de legitimerade som Edman syftar på.

Folkpartiets företrädare har flera gånger blivit attackerade av Dagens Samhälles granskning av Carema-skandalen. Dagens Samhälle har skrivit, med anledning av att stadsdelschefen och äldreomsorgschefen i Hässelby-Vällingby meddelade att de lämnar sina arbeten, att ”Den som slipat yxan är Helen Jäderlund-Eckardt (FP)”.

En sådan formulering indikerar att Folkpartiet haft annat uppsåt än att få till stånd en god omvårdnad vid Koppargården. Vi måste erkänna att vi inte riktigt förstår varför Dagens Samhälle använder sig av den typen av formuleringar. Vi menar att Dagens Samhälle borde avhålla sig från den typen av personangrepp.

Vi hyser starkt förtroende för bland annat alla de sjuksköterskor som arbetar i Stockholm. Vår förhoppning är att ledningen för Sveriges Kommuner och Landsting inte delar Edmans misstroende mot legitimationsyrken.

Det som ofta glöms bort i historien om Koppargården är äldres rätt till ett värdigt liv. Med deras bästa för ögonen så måste vi som politiker gå till botten med information om eventuella brister och fel i verksamheten. För vad är alternativet? Att inte lyssna överhuvudtaget? Vi tror inte att det är rätt väg att gå. Om vi får signaler om missförhållanden så måste vi agera – allt annat är att missbruka medborgarnas förtroende.

Lotta Edholm, (FP) oppositionsborgarråd och gruppledare

Helen Jäderlund Eckardt, gruppledare (FP) Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd, Stockholm

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev