Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Äldreomsorg

”Finns ingen anledning att hota en hel bransch”

Det finns inga undersökningar som visar på kvalitetsskillnader mellan privat och offentlig omsorg, sa äldreminister Åsa Regnér (S) i gårdagens Uppdrag granskning. Hur kommer det sig då att regeringen hotar en hel bransch? undrar Dan Olofsson, entreprenör.

Publicerad: 10 september 2015, 08:24

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Varför så viktigt att begränsa vinster i välfärden när minister Åsa Regner redan vet att det inte finns någon kvalitetsskillnad mellan privata och offentliga utförare?


Ämnen i artikeln:

HemtjänstÄldrevårdVinster i välfärden

”Jag skulle inte vilja ha mina föräldrar här”, denna uppriktiga bekännelse från Lena Rehn, undersköterska och planerare, i Uppdrag granskning den 9 september är ett betyg på hur den kommunala hemtjänsten fungerar i Göteborg.

Politikernas löften om hur det skulle fungera stämde inte med verkligheten. Detta är tv när den är som bäst.

”Här vill jag ha min mor”, är min uppriktiga bekännelse om hur det fungerat för min 97-åriga mor, sedan hon för ett halvår sedan kom in på det privata äldreboendet Hyllie Park i Malmö. Engagerad personal som bryr sig är en av nycklarna till detta.

Jag ska inte göra samma misstag som vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt, det vill säga ta några enskilda dåliga exempel och sedan med retorik försöka framställa detta som att det är en rättvis beskrivning av verkligheten.

Det är en pinsamt låg nivå på detta agerande. Jag tror nämligen att det finns bra exempel på vård och omsorg såväl inom det privata som inom det offentliga. Och självklart också dåliga.

Problemet är dock att nuvarande regering ställer upp på Jonas Sjöstedts sätt att beskriva verkligheten. När civilminister Ardalan Shekarabi (S) på DN Debatt den 5 mars 2015 tillsammans med Jonas Sjöstedt motiverar regeringens överenskommelse med Vänsterpartiet under rubriken ”Nya välfärdsreglerna bör starkt begränsa vinstuttag” så är det ett lågvattenmärke i svensk politik.

Överenskommelsen bygger helt på några exempel: ”Vi har fått rapporter” och så berör de några exempel. Med detta som grund misstänkliggör de därefter hela den privata välfärdsbranschen.

De antyder att kvaliteten är sämre bland de privata och det påstådda problemet ska de åtgärda med ”en välfärd utan vinstintresse”.

Vinstförbud eller kraftiga vinstbegränsningar innebär att en stor del av de 11 000 tusen privata välfärdsföretagen med i snitt 15 anställda över tid kommer att avvecklas.

Att den akademiskt skolade Shekarabi kan använda några exempel som grund för en generell uppfattning säger tyvärr mycket om Shekarabi.

Det är därför ett steg i rätt riktning när barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regner i samma Uppdrag Granskning säger att det inte finns några undersökningar som visar på att det finns några kvalitetsskillnader mellan privat och offentlig omsorg.

Om vi nu bortser från att allt fler undersökningar successivt visar på bättre kvalitet i det privata, och går på Åsa Regners linje, så är en berättigad fråga: Vad är orsaken till att regeringen hotar en hel privat bransch med avveckling när denna bransch inte levererar sämre kvalitet än det offentliga?

Kan svaret vara så enkelt att minoritetsregeringen valt att köpa Vänsterpartiets röster genom att utsätta branschen för ett existentiellt hot under tiden som frågan utreds? Därefter får Vänsterpartiet konstatera att det blev ingen socialisering och branschen kan andas ut.

Eller kan svaret vara att regeringen vill ha ”en välfärd utan vinstintresse”, som i praktiken innebär att de privata företagen avvecklas över tid till en kostnad för skattebetalarna på över 50 miljarder kronor?

I detta fall undrar jag varför detta är viktigt när ministern Åsa Regner redan vet att det inte finns någon kvalitetsskillnad mellan privata och offentliga utförare?

Det finns hundratusentals medborgare som varje dag uppskattar de tjänster som utförs av de privata utförarna.

Det finns 160 000 anställda i de privata välfärdsbolagen som trivs bättre med sina arbeten än motsvarande anställda i offentlig sektor.

Dessa medborgare förtjänar ett tydligt svar från någon ansvarig regeringspolitiker om orsaken till varför regeringen hotar en hel bransch.

Dan Olofsson, entreprenör

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev