Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Äldreomsorg

Felaktigt påstående om vanvård på äldreboende

Det är bra att utomstående uppmärksammar oss på brister, men ogrundade påståenden om vanvård bidrar inte konstruktivt till förbättringsarbetet.

Publicerad: 26 maj 2011, 04:45

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

LOU

Under rubriken Äldreomsorg lämpar sig inte för upphandling (Dagens Samhälle nr 17) kritiserar Brit Rundberg, ersättare (V) i Stockholms äldrenämnd, dels Stockholms stads upphandling av äldreomsorg, dels Attendos verksamhet. Kritiken mot oss kan vi inte låta stå oemotsagd.

Att påstå att de som bor på äldreboendet Vintertullen vanvårdas är oerhört hård kritik — och det är inte sant. I  dag fungerar verksamheten bättre än den gjorde hösten 2008 då Attendo tog över. Vi har, i nära dialog med stadsdelsförvaltningen och med engagerade medarbetare, arbetat hårt för att verksamhe­ten ska fungera på ett bra sätt.

Några veckor efter att vi hade tagit över insåg vi att det saknades rutiner för omsorgsarbetet, den sociala dokumentationen var bristfällig och personalen mådde dåligt. Det ledde till samarbetssvårigheter och attitydproblem gentemot brukarna. I dag är platserna på Vintertullen efterfrågade och vi har högre beläggning än andra äldreboenden i stadsdelen. Nöjdheten på servicehuset har förbättrats, enligt stadens brukarundersökning, och är högre än genomsnittet för staden. Förvaltningen har även konstate­rat att verksamheten har blivit bättre på många områden.

Men, vägen hit har varit lång och kantad av problem. Det har tagit betydligt längre tid att få genomslag för förbättringsarbetet än vad vi trodde från början, och en del arbete återstår att göra.

Vårt mål är att ge vård och omsorg av god kvalitet. Vi tycker därför att det är bra att utomstående uppmärksammar oss på brister. Men att som Brit Rundberg sprida ogrundade påståenden om vanvård leder inte till ett konstruktivt förbättringsarbete.

Madeleine Wallberg, Regionchef, Attendo

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

LOU

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev