Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Äldreomsorg

Evakuerade i Ängelholm flyttade till nytt boende

Publicerad: 17 mars 2022, 08:55

Brandmän från tio stationer bekämpade den kraftiga branden under många timmar.

Foto: Johan Nilsson/TT

Ängelholms kommun har hittat lösningar till alla de drabbade verksamheterna efter onsdagens storbrand. De 39 äldre som evakuerades till en idrottshall har flyttat till ett nytt boende.

Ämnen i artikeln:

Region SkåneAttendo

Fem huskroppar på Södra sjukhusområdet i Ängelholm blev totalförstörda eller skadade i den omfattande branden som rasade under natten mot onsdagen.

39 äldre vårdtagare på Attendos boende Solängen fick väckas och föras ut mitt i natten för att sedan transporteras med buss till en idrottshall. Flera kommuner har hört av sig och erbjudit hjälp, men Attendo ville inte att vårdtagarna skulle skingras.

Personer med demenssjukdom är särskilt känsliga för förändringar och behöver personal som de känner igen, säger regionchefen Marcus Fält till HD.se.

Ängelholms kommun meddelar att de boende under eftermiddagen fick flytta in på ett nybyggt äldreboende som ägs av Vardaga. Attendos personal följer med i vad som beskrivs som en kortsiktig lösning.

”Vi gör bedömningen att detta är den bästa lösningen utifrån rådande situation”, säger Filippa Kurdve, hälsochef på kommunen i pressmeddelandet.

En fritidsverksamhet flyttas till andra skolor och ett korttidsboende för personer med funktionsstöd flyttas till ett boende som står tomt. De 115 barnen på en brandhärjad förskola i området får från och med den 28:e flytta in i en före detta skola.

Ängelholms sjukhus ligger i området, och viss dagverksamhet har drabbats och man har fått ställa in besök under onsdagen och torsdagen. Även personal som arbetar med avancerad sjukvård i hemmet arbetar på området, vars byggnader har fått omfattande skador.

”Vi jobbar nu på att hitta evakueringslokaler i det akuta läget”, säger Linda Strömbäck. verksamhetschef på Regionfastigheter i Region Skåne, i ett pressmeddelande.

Brandmän från tio stationer bekämpade den kraftiga branden under många timmar. En 20-årig man greps och anhölls senare misstänkt för grov mordbrand.

Gustav Sjöholm/TT

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev