tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Äldreomsorg

Efter avslöjande: Stockholms stad kräver att Attendo förklarar sig

Publicerad: 30 april 2021, 11:02

Jesper Ackinger, stadsdelsdirektör för Norrmalm, tycker inte att privatanställda inom vård och omsorg ska drabbas av repressalier när de larmar om missförhållanden.

Foto: Privat och Mostphotos.

”Medarbetare ska inte lida för att de har pratat med media”, säger Jesper Ackinger, stadsdelsdirektör. Så hanterar Stockholms stad uppgifterna om att Attendo struntat i att bedriva kohortvård på ett äldreboende.

Ämnen i artikeln:

Region StockholmOmsorgÄldreboendeCovid-19MeddelarskyddCorona i vården

Jan Ahmadi

jan.ahmadi@dagenssamhalle.se


I veckan publicerade Sveriges Radio en granskning av äldreboendet Sabbatsbergsbyn som drivs av vårdbolaget Attendo. Anhöriga och anställda menar att äldreboendet ljugit om att man bedrivit kohortvård, där coronasjuka vårdas isolerat, vid ett coronautbrott våren 2020. 

Avslöjandet kom efter att ett vårdbiträde slagit larm. Hon har dock fått en skriftlig erinran från bolaget, trots att meddelarskydd gäller i vård- och omsorgsverksamheter som finansieras med offentliga medel. 

Både enligt Socialstyrelsen och Stockholms stads egen beredskapsplan ska kohortvård bedrivas vid misstänkt smitta av covid-19.

– Vi har inlett en uppföljning där det dels gjorts en oanmäld inspektion för att bland annat undersöka rutiner och riskbedömningar för kohortvården, dels begärt en skriftlig redogörelse av Attendos inställning till meddelarfrihet och själva händelsen, säger Jesper Ackinger, stadsdelsdirektör för Norrmalm. 

– Det är naturligtvis inte så att medarbetare ska lida för att de har pratat med media om förhållanden på arbetsplatsen, säger Jesper Ackinger. 

LÄS MER: Ny lag ska skydda visselblåsare.  

Efter avslöjandet har fackförbundet Kommunal väckt frågan om en lagskärpning vad gäller meddelarskydd för privatanställda inom exempelvis vården. Det är inget Jesper Ackinger ställer sig bakom. 

– Jag tror inte att förändrade krav gör någon skillnad. Däremot måste vi synliggöra och utbilda om meddelarfriheten, säger han.

När en entreprenör brister i sitt uppdrag begärs i första hand en åtgärdsplan som följs upp systematiskt, berättar Jesper Ackinger. Men det kan bli aktuellt med värre sanktioner.

– Kommunen kan som sagt begära inspektioner och beroende på vad som kommer fram där så vidtar förhoppningsvis verksamheten rättelser. Om inte så kan det bli aktuellt med viten och i värsta fall att avtalet hävs, säger Jesper Ackinger.

LÄS MER: Munkavle på anställda strider mot grundlagen. 

Attendo medger att det finns utmaningar med att bedriva kohortvård just på demensboenden där det är svårt att få de äldre att isolera sig. En intern utredning har även visat på att det fanns brister i kohortvården tidigt i pandemin till följd av den allmänna smittspridningen i samhället, som bland annat orsakade en hög sjukfrånvaro bland personal.

Men företaget vidhåller att Sabbatsbergsbyn följt de krav som finns. 

– Alldeles oavsett vad som sagts på diverse ljudupptagningar som hörs i dokumentären så har kohortvård bedrivits, säger Attendos presschef Makan Afshinnejad. 

Vad gäller repressalierna mot vårdbiträdet som larmat har företaget pudlat.

– Vi har tittat närmare på ärendet och hävt erinran samt bett om ursäkt till den berörda, säger Makan Afshinnejad.

Attendo understryker vikten av att anställda ska känna sig trygga med att anmäla missförhållanden.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev