lördag25 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Äldreomsorg

Dubbelt så många A-traktorer på drygt två år – kan hjälpa hemtjänsten

Publicerad: 27 juli 2022, 11:12

Nu finns nästan 50 000 registrerade epa-traktorer Foto: FOTO: MICROMEDIA

Den markanta ökningen av epa-traktorer innebär inte bara fler raggare som plågar kommuner med hög musik, utan också hjälp i hemtjänsten.

Ämnen i artikeln:

TrafikHemtjänstUngdomar

KSE


LÄS MER: Så kan kommuner få bukt med störande ljud 

Antalet registrerade A-traktorer har fördubblats på drygt två år och ligger nu på nära 50 000, visar siffror från Transportstyrelsen. En tydlig ökning syntes redan 2020, vilket tros hänga ihop med förändrade regler om hur fordonen ska vara konstruerade som trädde i kraft detta år.

I sommar har unga med a-traktorkörkort hjälpt hemtjänsten i Malung-Sälens kommun, Dalarna, vilket P4 Dalarna var först att berätta om.  Det är genom ett initiativ från kommunen där man vill kunna anställa unga som enkelt kan ta sig längre avstånd med egna medel. 

Arbetsuppgifterna är att leverera varor och skjutsa personer i behov av hemtjänst. 

Initiativet startade redan 2017 med två anställda. I år är de 15 stycken, berättar Towe Samuelsson, enhetschef på kommunen, för Dagens Samhälle. Hon ser ökningen av epa-traktorer, eller a-traktorer som de egentliga kallas, som en potentiell fördel för hemtjänsten.

– Ju fler a-traktorer som finns, desto fler kan anställas. Det är avgörande att kunna anställa de som kan ta sig längre än med cykel, säger hon. 

Towe Samuelsson tror att initiativet hade kunnat fungera i  andra sektorer.

– Olika typer av service eller leveransarbete går det nog att anpassa på, säger hon.

Finns det några nackdelar med den ökande mängden a-traktorer?

– Inte om du frågar mig som hemtjänstarbetare.

LÄS MER: Wigzell slår tillbaka: ”Inte ödesbestämt att ha ont om personal” 

Lagar för A-traktorer

✓ Hastigheten för en A-traktor får inte överstiga 30 kilometer i timmen och fordonen ska vara spärrade för högre hastigheter. En ny regel år 2020 innebar att det blev möjligt att spärra hastigheten med elektroniska metoder.

 

✓ Det förekommer dock att A-traktorer är manipulerade och kan köras i högre hastigheter än den tillåtna. A-traktorn räknas då som en vanlig personbil, och en ungdom som ertappas med detta kan fällas för olovlig körning.

 

✓ För att köra A-traktor krävs ett mopedkörkort (AM-kort) eller ett traktorkort. Åldersgränsen för att ta AM-körkort är 15 år och för traktorkort 16 år.

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev