Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Äldreomsorg

DN ställer sig bakom dem som ljuger om Carema-skandalen

Istället för att ta till sig fakta binder Dagens Nyheter ris åt sin egen rygg genom att ställa sig bakom dem som haft ekonomiska och politiska intressen att få bort både stadsdelschefer i Hässelby-Vällingby och Carema från Koppargården, skriver chefredaktör Mats Edman med anledning av DN Sthlm Debatt-artiklar 16 maj respektive 8 juni.

Publicerad: 8 juni 2012, 13:24

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


I det senaste numret av Dagens Samhälle lyder rubriken på vår förstasida ”Trygg Hälsa misstänks för ekobrott”. Med stöd av en hemlig promemoria från revisionsföretaget Price Waterhouse Coopers samt ett beslut i Revisorsnämnden avslöjar vi att verksamhetschefen Anders Hellström misstänks ha lurat landstinget och begått skatte- och bokföringsbrott med medborgarnas pengar.

850 000 kronor har försvunnit från bokföringen och satts in på privatkonton i SE-Banken. All dokumentation har vi överlämnat till Ekobrottsmyndigheten i Stockholm. Anders Hellström är samme man som slog larm om systematisk vanvård på Koppargården, vilket hamnade i DN och ledde till den så kallade Caremaskandalen.

Eftersom både stadsdelsförvaltningen, Vårdförbundet (sjuksköterskorna) och Carema upplevde att Trygg Hälsas läkares sätt att samverka med övrig personal var ett hinder för god vård och hotade patientsäkerheten ville man i fjol byta till konkurrenten Legevisitten.

I så fall hade Trygg Hälsa förlorat drygt 2 miljoner om året i intäkter och sannolikt gått i konkurs. Anders Hellström, som av DN betraktas som en djupt trovärdig person, hade alltså goda skäl att skaka av sig både stadsdelschefen i Hässelby-Vällingby Leif Spjuth, äldreomsorgschefen Annica Dominius samt vårdgivaren Carema Care.

Det fanns förvisso brister på Koppargården, men inte värre än under den tid då Marie Sundström var medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS) för dåvarande Råcksta sjukhem. Äldreenhetens sakliga uppföljningar av Koppargården visar tydligt att det inte blev sämre under Caremas tid. Samtliga utvärderingar av Råcksta, liksom Socialstyrelsens lex Maria-beslut, kastar en skugga över Marie Sundströms sätt att sköta sitt eget arbete.

För att bli av med alla som hotade Trygg Hälsas intressen gick Anders Hellström samman med sin nära väninna Marie Sundström, som i sin tur bearbetade politikerna i stadsdelsnämnden, främst Folkpartiets lokala gruppledare Helen Jäderlund-Eckardt. Vänsteroppositionen hade ideologiska skäl att motarbeta Carema.

Jäderlund-Eckardt är som andra i partiet, de tror blint på folk som är ”legitimerade”, och det gäller även Lotta Edholm, Folkpartiets gruppledare i Stockholm. Hon fick nyligen (16/5) förmånen att använda DN:s debattsida för att attackera Dagens Samhälle (hon hörde aldrig av sig till oss). Folkpartiet har bekräftat att man medvetet arbetade ihop med MAS i det uttalade syftet att ”bli av med Carema”.

Marie Sundström har till stadsdelens jurist uppgett att all korrespondens med Trygg Hälsa skett via e-post. Vi har därför gått igenom mejltrafiken mellan Marie Sundström och Anders Hellström från 2010 till våren 2012. Under en period på 27 månader saknas det helt e-post för 17 månader (70 procent) av tiden och det finns ingenting om ”skandalen” i medierna.

Den begränsade korrespondensen förefaller helt osannolikt för en MAS och ansvarig läkarorganisation, som driver tre boenden i Hässelby-Vällingby. Vi har dock hittat några mejl som är mycket graverande.

För att kontrollera deras övriga kontakter har vi gått igenom alla telefonsamtal från Sundström till Hellström sedan den 1 juni 2011. Det visar sig att de haft intensiv, daglig kontakt. Från den 12 augusti, efter semestern, fram till jullovet ringer hon honom 177 gånger på 83 dagar. Särskilt intensiv är kontakten i samband med larmrapporterna, DN:s publiceringar och i anslutning till stadsdelsnämndens olika möten. Då ringer hon doktor Hellström 3-5 gånger per dag.

Men det finns inte ett enda mejl dem emellan under perioderna som berör Koppargården och medierna. Det är ytterst anmärkningsvärt, särskilt som deras e-post vid mindre kontroversiella perioder förefaller, professionellt sett, normal.

Dagens Nyheter har släppt fram skribenter med starka partsintressen i Caremaskandalen och låtit dem attackera tidningen Dagens Samhälle, som ägs av Sveriges kommuner och landsting. Många av DN:s läsare har felaktigt uppfattat att det råder något slags krig mellan dessa tidningar för krigets egen skull.

Bakgrunden är att Dagens Samhälle granskat fallet Koppargården mycket noga och publicerat ett antal undersökande reportage. Vårt syfte var aldrig att sätta åt DN, utan vi ville hitta ”the story behind the story”. Dessa reportage har visat att DN:s journalister på punkt efter punkt publicerat tendensiösa, okontrollerade och lögnaktiga uppgifter om situationen på Koppargården.

Vi har till skillnad mot DN använt öppna källor. Inga anonyma ”vittnen” har kommit till tals. DN, kommunal MAS, Anders Hellström och Folkpartiet – samtliga anklagar oss, utan ett endaste sakligt bevis, för att springa Caremas ärenden.

I vår journalistik kommer Carema bara till tals vid ett tillfälle; då de medger sina misstag och brister. Allt annat bygger på offentligt material och intervjuer med stadsdelsförvaltningen (även Marie Sundström), sjuksköterskorna, facket samt politikerna i nämnden. Eftersom vi anklagas i DN för att vara köpta av Carema, så får man förmoda att företaget lyckats muta samtliga källor och skrivit stadsdelsförvaltningens rapporter till nämnden.

Nej, de som ljugit och överdrivit är Marie Sundström och hennes förtrogne Anders Hellström på Trygg Hälsa. DN har låtit sig förledas. Nu senast med det debattinlägg från Anders Hellström (fullspäckat med sakfel, se vad Socialstyrelsen säger i sina beslut via länken nedan) som DN publicerade 8 juni, utan att kolla med oss, där vi anklagas för att inte ha låtit honom komma tills tals.

Vi har erbjudit denne man – som gärna anmäler andra – att bli intervjuad, kommentera, svara på frågor, debattera och skriva genmäle i eget namn hos oss. Så här skrev Hellströms ombud, Petra Eklund på advokatfirman Audere, till oss den 31 maj:
”Min huvudman, Trygg Hälsa, har inget intresse av att inge genmäle eller upprätta en debattartikel.”

Då skriver Hellström just den personliga artikel vi hade erbjudit oss att publicera. Men han gick till DN istället och hävdar att han inte får komma till tals hos oss. En ren lögn, igen.

Men varför publicerade DN hans ogrundade angrepp på Dagens Samhälle? I vilket syfte?

MATS EDMAN
Chefredaktör/vd
Dagens Samhälle

AKTUELLT OM TRYGG HÄLSA OCH KOPPARGÅRDEN

Lotta Edholm (FP) angriper DS 16/5 – fast i DN
Underligt att ensidigt ta ställning för Carema >>

DS: Socialstyrelsen kritiserar Trygg Hälsa 24/5
Ladda ner artikeln (pdf) >>

DS: Trygg Hälsa misstänks för ekobrott 7/6
Ladda ner artikeln (pdf) >>

Anders Hellström angriper DS – fast i DN 8/6
Dagens Samhälle förvanskar Socialstyrelsens rapporter

Vanvård & Pressetik, en källkritisk granskning av Koppargården 11/6
Ladda ner Timbros rapport (pdf) >>

Allt om Dagens Samhälles granskning av Carema-skandalen
Till samlingssidan >>

Mats Edman, chefredaktör Dagens Samhälle

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev