lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Äldreomsorg

Det finns inga demensfria äldreboenden

Socialstyrelsen bör sluta med sin charad. 65 procent av enkäterna för särskilda boenden fylls i utan att den boende är delaktig. Byt namn på rapporten från "Så tycker äldre om äldreomsorgen" till det mer sanningsenliga "Så tycker anhöriga och äldres kompisar om demensvården", konstaterar Krister Westerlund, ordförande Alzheimer Sverige och Lena Breitner, reporter tidningen Minnesvärt.

Publicerad: 8 februari 2018, 08:52

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

ÄldreÄldreboendeSocialstyrelsen

SLUTREPLIK: "Så tycker äldre om äldreomsorgen" heter en rapport som inte står för sitt namn. Alzheimer Sverige protesterade för döva öron när undersökningen initierades för tio år år sedan. Hur kunde dåvarande äldreminister Maria Larsson (KD) påstå att man visste vad ”äldre” tycker om äldreomsorgen när den stora patientgruppen på särskilda boenden är minnessjuka?

Socialstyrelsen förvaltar nu denna tveksamma undersökning där 65 procent av enkäterna för särskilda boenden fylls i utan att den boende är delaktig. Hur vet vi då vad ”de äldre” tycker?

Den genomsnittliga tiden på ett boende har hastigt förkortats. 2014 visade Äldrecentrum att snittiden i Stockholm var nere i 6-8 månader. En femtedel dör inom en månad efter inflyttning – på Kungsholmen var siffran 25-30 procent. Utvecklingen uppgavs vara likvärdig i hela landet.

Enkäten skickas ut i mars och bygger på uppgifter om personer som tre månader tidigare hade plats på boende. Hur många respondenter har fallit ifrån av naturliga orsaker? Varför innehåller enkäten mängder av frågor om situationen det senaste året, allt från knackningar till tilltal? Det är de kognitivt friska som dör snabbast medan de som klarar ettårsgränsen i huvudsak är minnessjuka.

2014 visade Socialstyrelsen i en rapport att två tredjedelar av platserna på särskilda boenden är belagda med svårt hjärnsjuka patienter. Det är därför myndigheten uppmanar anhöriga, vänner och bekanta att fylla i vad de tror att ”de äldre” skulle ha tyckt. Byt därför namn på rapporten till det mer sanningsenliga Så tycker anhöriga och äldres kompisar om demensvården!

Sluta med charaden. Det finns inga demensfria avdelningar i Sverige. På ett somatiskt boende i Stockholm med nio platser beläggs enligt Socialstyrelsen i snitt åtta platser av personer med Alzheimers eller annan kognitiv hjärnsjukdom. Vad händer om vi byter namn till det med sanning överensstämmande ordet demensboende? Då måste bemanningen öka med en daganställd per enhet. Alla anställda måste ha utbildning i demensvård.

Krister Westerlund, ordförande Alzheimer Sverige

Lena Breitner, reporter Alzheimer Sveriges tidning Minnesvärt

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev