Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Äldreomsorg

Dags att ta äldrekrisen på allvar

2012 utropades till äldreåret. Men de satsningar som regeringen utlovade för att öka äldres välbefinnande har gått personalen, anhöriga och de äldre spårlöst förbi.

Publicerad: 3 januari 2013, 10:17

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

LOV

År 2012 är slut. Därmed är också äldreåret, året då regeringen skulle satsa extra på de äldre, slut. Äldreåret invigdes med pompa och ståt och regeringen fastställde att ”Vi ska alla kunna leva ett gott liv på äldre dar.”

Äldreårets satsningar har dock gått de äldre spårlöst förbi. Det bekräftar Demensförbundet, som dagligen ser situationen för de äldre och deras anhöriga. Även Kommunal, som organiserar stora delar av personalen inom äldreomsorgen, har återigen larmat om att det finns alldeles för lite resurser och personal för att utföra en värdig äldreomsorg. Kommunal har nyligen också visat att det är främst lågutbildade kvinnor som får ta konsekvenserna för regeringens åtstramningspolitik. Det är dessa kvinnor som går ned i arbetstid eller helt slutar arbeta för att istället vårda äldre anhöriga, och därmed drabbas av minskade inkomster och minskad fritid.

Miljöpartiet de gröna är det parti som har tar oron hos de äldre, deras anhöriga och personalen på allvar. I vårt budgetförslag satsar vi över fyra miljarder kronor de kommande fyra åren på äldreomsorgen. Våra förslag möter den demografiska utmaningen och höjer även kvaliteten i äldreomsorgen generellt.

Det är mer än man kan säga om regeringens satsningar. En bestämmelse om att äldre ska ”känna välbefinnande” har införts i socialtjänstlagen. Regeringen ska tvinga kommuner att införa LOV, lagen om valfrihet. Hur minskar dessa förslag arbetsbelastningen i äldreomsorgen? Hur ökar det välbefinnandet för de äldre?

Personaltätheten behöver öka för att säkra kvaliteten i äldreomsorgen. Personalen ska slippa stå inför omöjliga situationer, som att ensamma behöva utföra lyft som kräver två personer. Kvinnor ska inte behöva sluta arbeta för att ta hand om sina gamla föräldrar eller svärföräldrar – valet att vårda en anhörig hemma ska alltid vara frivilligt, aldrig påtvingat på grund av att det inte finns tillfredsställande äldreomsorg.

Därför är det glädjande att Miljöpartiets initiativ om att införa nationella riktlinjer för bemanning i äldreomsorgen till sist fick gehör av samtliga partier och kunde röstas igenom i riksdagen under året. Vi anser att personalen i den kvinnodominerade vård- och omsorgsbranschen ska slippa slita ut sig på jobbet. Vi tillför därför resurser till mer personal och satsar samtidigt på en förkortning av arbetstiden med bibehållen lön så att det blir fler som delar på tunga arbetsuppgifter. Vi satsar även på ett stimulansbidrag så att arbetsgivare ska få möjlighet att subventionera sjuksköterskor som önskar specialistutbilda sig inom vård av äldre.

Sammantaget skulle Miljöpartiets satsningar göra skillnad för kvaliteten i äldreomsorgen och på ett reellt sätt ge våra äldre möjligheten att kunna leva ett gott liv på äldre dar. Såväl under de år som särskilt definieras som äldreår, som under alla andra år.

Agneta Luttropp, riksdagsledamot (MP), socialpolitisk talesperson

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

LOV

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev