söndag29 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Äldreomsorg

Covidvåg igen: ”Medarbetarna är redan jättetrötta”

Publicerad: 20 juli 2022, 08:08

Katarina Persson social chef i Ånge.

Foto: Kommunen/Arne Trautmann/Mostphotos

Under sommarens första hälft har covidsmittan åter ökat. För Ånges äldreomsorg har det varit kämpigare än under pandemiåren. Hittills har man haft ett 50-tal covidsmittade bland personal och brukare. Samtidigt är personalen utmattad och läget försvåras av att de nationella restriktionerna för besökare och allmänhet är slopade.

Ämnen i artikeln:

Corona i vårdenSmittskyddÄldreboende

VS


– Vi var oroliga redan i våras och såg faran komma, säger socialchef Katarina Persson i Ånge.

På många håll väntades en lugnare sommar för äldreomsorgen än under 2020 och 2021. Förekomsten av covid har minskat långvarigt och sommarvärmen har dessutom ansetts bidra till en lägre smittspridning. 

Men i Ånge och andra kommuner i Västernorrland fanns det en mental beredskap.

– Vi hörde att det fanns smittade bland allmänheten. Nya viruset BA.5 är också lurigt med stor smittsamhet, kort inkubationstid och milda sjukdomssymtom, fortsätter Katarina Persson.

Fram till i början av denna vecka räknar hon ihop ett 50-tal personer med konstaterad smitta, varav knappt hälften är brukare. Utbrotten på Ånges äldreboenden hade sannolikt blivit ännu större om inte kommunen haft sina egna rutiner för att upptäcka smitta hos personal. Snabbtester (antigentest) erbjuds all personal och hittills är det ingen som tackat nej, såvitt Katarina Persson känner till.

– Kommunen får själv betala för snabbtesterna av personal. Detsamma gäller skyddsutrustningen, statsbidragen är borta.

Möjligheterna att isolera smittade brukare har också varit bra. Svårast har det varit på demensavdelningarna där de sköraste finns.

När sommaren började hade Katarina Persson personal till alla arbetspass; ordinarie personal och sommarvikarier. Men med en sjukskrivning på 10-15 procent har det bivit många luckor att fylla genom övertidsarbete och extrapersonal.

– Medarbetarna är redan jättetrötta och så kom den här nya vågen av covid-smitta. Att arbeta med munskydd och annan skyddsutrustning i värmen gör arbetet mycket slitsammare, säger fortsätter Katarina Persson.

Smittan ute i samhället tar sig  in på äldreboendena och i hemtjänsten via många olika vägar. Besökare erbjuds munskydd, men något tvång finns det inte. Efter större evenemang upptäcks ibland nysmittad personal genom boendenas egna snabbtester.

Inom Ånge kommun, med 9 200 invånare, finns sex äldreboenden, alla i kommunal regi. Ånge tillhör de fem kommuner i landet som under vecka 27 hade flest konstaterat covidsmittade per 10 000 invånare i Folkhälsomyndighetens statistik.

Enligt myndighetens senast publicerade statistik ökade antalet bekräftade fall av covid-19 fram till och med vecka 27. Framför allt gällde personer på särskilda boenden och med hemtjänst. Generaldirektör Karin Tegmark Wisell beskriver utvecklingen under de senaste veckorna som en ”liten sommarvåg”. Hon bedömer att samhället kommer att kunna hantera den ökningen av smittspridningen, säger hon i en intervju i söndagens SvD.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev