Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Äldreomsorg

Coronavåg tvingar Borås att bryta mot lagen

Publicerad: 17 november 2021, 09:52

Kommunerna behöver bygga fler ändamålsenliga bostäder till äldre, enligt SKR. Arkivbild.

Foto: Erik Simander/Bildbyrån

Borås bryter mot socialtjänstlagen. Kommunen kan inte erbjuda plats på äldreboende inom tre månader, rapporterar P4 Sjuhärad. Vård- och äldrenämndens ordförande säger att politikerna tagits på sängen av en ”coronavåg”.


Ämnen i artikeln:

ÄldreÄldreboendeSKR

Köer till äldreboenden kan bli dyrt för kommuner. När någon beviljats plats på särskilt boende har kommunen enligt socialtjänstlagen tre månader på sig att verkställa beslutet. Drar ärendet ut på tiden ska det anmälas till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) och kommunen riskerar vite. 

Borås kan i dag inte erbjuda plats inom tre månader. Ordföranden i vård- och äldrenämnden Johan Wikander (L) säger att det är en effekt av coronapandemin.

– Jag tror att vi har blivit lite tagna på sängen av en coronavåg. Nu när pandemin har släppt lite grann är det ett väldigt söktryck, i januari hade vi till exempel 70 lediga platser. Det här är svårt att förutspå om det är en tillfällig coronavåg eller om det är ett permanent behov av ökade platser, säger han till P4 Sjuhärad.

LÄS MER: Ambeas vd: ”Inför LOV – låt inte ideologi stoppa bra omsorg”

Borås är inte ensamt om att inte nå gränsen på tre månader. 2018 hade 4 515 ärenden inte verkställts i tid, skriver Sveriges regioner och kommuner (SKR) på sin sajt. Organisationen uppger att kommunerna behöver bygga fler moderna och ändamålsenliga bostäder till äldre. Fram till 2045 väntas gruppen 80-plussare öka från 500 000 till en miljon. 

Petter Jerdén

Reporter

petter.jerden@dagenssamhalle.se

Ämnen i artikeln:

ÄldreÄldreboendeSKR

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev