fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Äldreomsorg

Carema-skandalen är en medieanka

Till skillnad från våra kritiker har vi i granskningen av Koppargården lyssnat på förvaltningen och sjuksköterskornas fack. Då visar det sig att den upphaussade skandalen är en medieanka som tär på DN:s prestige.

Publicerad: 27 april 2012, 09:11

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Vänsterpartiet i Stockholm tror att Dagens Samhälle, som ägs av SKL, skulle gå ett enskilt vårdföretags ärenden. Fram med peststämpeln ”Carema”, låt ingen tänka, och så är man av med den kritiken. Läs inte Dagens Samhälles verkligt initierade artiklar, ty denna verklighet passar inte in mellan V:s skygglappar. Här följer Vänsterpartiet en gammal fin politisk tradition sedan 1917.

Samtidigt är det skrattretande när vänsterpartisterna Håkan Jörnehed och Torun Boucher i sin debattartikel i Dagens Samhälle den 26 april gör sig till pr-konsulter för ett privat och vinstdrivande läkarföretag, Trygg Hälsa AB. Detta företag som två gånger tvingats ta bort sina läkare från Koppargården på grund av svåra samarbetsproblem och risk för patientsäkerheten. Bakom dessa klagomål har inte minst sjuksköterskornas skyddsombud stått.

Det är ingen tillfällighet att bägge de ansvariga läkare som 2010 och 2011 larmat om ”vanvård” inte längre får arbeta på Koppargården. Men det handlar inte alls om att de straffats för att de sagt ”sanningen”. Läkarna har däremot straffat ut sig själva.

I den nya återkommunaliserade världen på Koppargården står Trygg Hälsa och medicinsk ansvariga sjuksköterska (MAS) nu tämligen ensamma mot förvaltning och vårdpersonal. Den som läser våra artiklar ser att kritiken som redovisas kommer från stadsdelsnämndens tjänstemän, chefer inom äldreomsorgen, utvecklingssekreterare, organisationskonsulter, sjuksköterskor och Vårdförbundets skyddsombud.

Skribenten bakom Dagens Samhälles granskande artiklar, Thord Eriksson, har givetvis också återgett de kritiska synpunkterna från MAS, Trygg Hälsa och politikerna. Väldigt litet saknas i hans föredömliga texter. Alla som vet det minsta om Thord Eriksson vet att han inte kan köpas av Carema. Men han har, till skillnad mot Dagens Nyheter, lyssnat på alla inblandade och tänkt själv.

Att lyssna på förvaltningen och facket, är det att gå Caremas ärenden? Jag som trodde att (V) brydde sig om sjuksköterskor och annan vårdpersonal. Men det kan sjuksköterskorna glömma nu.

Sen har vi Gunilla Herlitz, chefredaktör för DN, och hennes redaktionschef Åsa Tillberg. Våra artiklar utlöste en besinningslös verbal bombmatta från Dagens Nyheters redaktionsledning. Desperat kämpar de för att tidningens stora ”avslöjande” ska få leva vidare.

Det går inte att utesluta att Dagens Samhälle fått betalt av Carema”, hävdade Herlitz i både Resumé och Dagens Media.

Köpta av Carema! Man går på det faktum att Henry Sténson, ordförande för Dagens Samhälle AB, tidigare haft konsultuppdrag för Carema. Men lika litet som Carl-Johan Bonnier petar i sina tidningars redaktionella beslut, lika litet har Sténson varit inblandad i våra reportage. Som om jag inte förutsett denna komplikation. Återigen ser vi hur ”guilt-by-association” tillämpas när argumenten tryter hos malliga DN.

Om Gunilla Herlitz, Åsa Tillberg och deras twittrande svans lider av så fria fantasier förstår man att källkritiken står lågt i kurs på DN. Sanningen om Carema är ett hot mot den nya arroganta ledningen där. När det senaste årets mest upphaussade story visar sig vara en partisk medieanka tär det på prestigen och intresset.

Inte heller ska man beröva politiker i opposition deras snuttefiltar. Att skiljas från Caremaskandalen är tungt för alla som av ideologiska skäl jämställer privat vård med vanvård. Deras politiska egenintresse går före fakta, allsidighet och sanningssökande. Skevheten i deras urval brukar kallas för urvalsförfalskning och är ett annat ord för lögn.

Och utan Carema skulle ju opinionslandskapet se annorlunda ut.

Kärleken till detta hatobjekt är därför omfattande. Om Stefan Löfven vinner 2014 är det dock sluttjafsat och bara krass realpolitik i välfärden som gäller, tror jag. Ett (S) vid makten har inte råd att göra sig av med företagen inom skola, vård och omsorg, särskilt inte med tanke på demografin och den framtida finansieringen av välfärden.

Carema-affären är inte över. Ytterligare ett antal myter förtjänar att slås hål på. Så vi fortsätter vår granskning. I vanlig ordning ska Dagens Samhälle underbygga reportagen med kontrollerbara fakta. Om dessa sedan är politiskt korrekta eller ej, det är mig helt egalt.

Avslutningsvis vill jag återge ett av många brev som kommit efter vår granskning av konflikterna på Koppargården.

"Hej!
Jag tycker att sanningen har kommit fram. Hela artikeln speglar även min uppfattning om hur hela historien kring Koppargården – Caremaskandalen – har gått till. För oss sjuksköterskor är patienternas säkerhet och trygghet viktigast.
Vi kommer även i fortsättningen att kämpa för det, och kommer att behöva eldsjälars uthålliga arbete för att sanningen inte ska drunkna i olika mediedrev och kampanjer.
Med vänlig hälsning
Magdalena André, huvudskyddsombud Vårdförbundet
"

Mats Edman, chefredaktör Dagens Samhälle

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev