onsdag1 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Äldreomsorg

Cannabis fördummar – och vem vill bli fördummad?

Det svenska narkotikaförbudet är inget misstag, utan tvärtom någonting som vår omvärld bör lära av. Det visar både forskningen och de erfarenheter som vi anhöriga till narkotikamissbrukare har. Sverige prövade legalt förskriven narkotika på 1960-talet, och dit vill vi inte tillbaka, replikerar Lena Larsson som är ordförande i Anhöriga mot droger.

Publicerad: 6 februari 2014, 11:43

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Narkotika

REPLIK. Riksdagskandidaten Alfred Askeljung från Centerpartiet skriver i en debattartikel: Svenska narkotikaförbudet ett historiskt misstag, Dagens Samhälle 5 februari. Den illistreras av en bild på en ung människa som förmodligen inte har sett så mycket av livet som vi anhöriga lever med en missbrukande närstående.

Forskning bedrivs ständigt både från den sida som är för legalisering av cannabis och den sida som är emot detsamma. Men hur det än är med den saken är forskningen det enda vi har att gå efter plus också våra egna erfarenheter och kunskaper. Erfarenheter som de som missbrukat och missbrukar cannabis har, men även erfarenheter av drogen som de anhöriga till missbrukare av cannabis har.

Forskningen visar mer och mer på att de som börjar tidigt med att röka cannabis när hjärnan är långt ifrån färdigutvecklad, blir fördummade. Det är ingen direkt nyhet utan det har man känt till i många år nu. Vad som är nytt är att fördumningen kvarstår år efter man slutat röka på. Alltså den låga IQ-n man skaffat sig med hjälp av cannabis, stannar på samma låga nivå trots att man inte längre röker drogen. Så då kan man ju undra varför man ska sluta eller varför man över huvud taget ska börja, för ingen vill väl bli kallad dumsnut och dessutom själv vara orsaken till det tillståndet. Då kan man ju tro att det är forskningen som kommit på detta med fördumningen, men det visar sig att även vanliga människor märkt fördumningen hos sina kompisar som rökt cannabis i unga år och sedan slutat. Alltså så stor är skillnaden att till och med vem som helst kan se att något inte stämmer.

Att sedan inte riksdagskandidater tar detta till sig är ju mycket beklagansvärt eftersom det är dessa människor som i bästa fall för deras egen del och sämsta fall för oss andra är de som ska bestämma över vår framtid om de hamnar i riksdagen.

Att fler och fler länder och till och med USA:s president säger att marijuana inte är farligare än alkohol är anmärkningsvärt. Den mannen måste väl ändå ha hört talas om Dunedin-studien från Nya Zeeland och vad den visar för resultat. Att en riksdagskandidat från Sverige inte känner till eller vill nämna denna studie kan jag ha överseende med, men ändå uppmanar jag Alfred Askeljung att läsa om den. Där finns mycket matnyttigt att läsa och kanske bättre förstå varför vi anhöriga säger nej till allt vad legalisering heter. Forskare har nämligen också visat på att cannabis är inkörsporten till andra droger och det är inte alls bra. Alla som börjar med cannabis måste inte sluta med andra dödliga droger, för en del räcker det med cannabis livet ut, men alla eller nästan alla som dör av heroin eller andra dödliga droger har en gång börjat med cannabis. Så gjorde vår dotter som för trettio år sedan, 15 år ung, dog av en överdos av heroin och diverse piller och så ser det ut för alldeles för många narkotikamissbrukare även i dag.

Många länder runt om i världen skulle i stället för att läsa att svenska narkotikaförbudet är ett historiskt misstag lära av oss hur vi har det i Sverige. Vi har haft legalförskriven narkotika 1965-67 och det vill vi inte ha igen. Tack vare vår restriktiva narkotikapolitik så har vi trots allt relativt få narkomaner, men för varje ny missbrukare är det en katastrof för honom eller henne, men även för dennes anhöriga.

Lena Larsson, ordförande Riksförbundet AMD Anhöriga Mot Droger

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Narkotika

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev