Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Äldreomsorg

Brist på skydd – då är egen tillverkning räddningen

Publicerad: 25 mars 2020, 05:00

Saara Nevala och Amelie Baung från Eskilstuna kommun tillverkar skyddsmasker till vårpersonal för att hindra spridning av coronaviruset.

Foto: JOHANNA LUNDBERG/BILDBYRÅN

Bristen på personlig skyddsutrustning kan bli ett stort problem för den kommunala omsorgen. När vanliga upphandlingsrutiner inte fungerar testar kommuner nya lösningar, som att tillverka egen handsprit.


Ämnen i artikeln:

OmsorgHemtjänstCovid-19

Flera kommuner har larmat om brist på personlig skyddsutrustning till personal inom äldreomsorg och hemtjänst. En av dem är Eskilstuna, där det framför allt saknas skyddsförkläden med lång ärm. De stora beställningar som kommunen lagt kommer inte fram och kommunen försöker skrapa ihop utrustning från olika håll.

– Vi har bland annat blandat egen handsprit. Vi försöker leta efter alternativa leverantörer och vi har gjort en ganska omfattande inventering av våra verksamheter, så att man kan låna av varandra. Vi har en omlastningscentral, där vi också samlar ett litet centrallager och så får verksamheterna ringa, säger Linn Alvén, medicinskt ansvarig för rehabiliteringen i Eskilstuna kommun.

Eskilstuna kommun i Sörmland är en av flera kommuner där påhittighet och lokala initiativ nu blir viktiga. Där började i slutet av förra veckan en av kommunens dagliga verksamheter tillverka enkla skyddsvisir, som till exempel personalen i hemtjänsten kan använda om de besöker brukare som hostar eller är snuviga och därmed kan misstänkas vara smittade.

JL_eskilstuna_002.JPG

– Vi tillverkar utifrån OH-film, det var egentligen Region Sörmland som började och har spridit information om hur man gör det. De är väldigt enkla, det är resår och gummiband man använder, säger Linn Alvén, medicinskt ansvarig för rehabiliteringen i Eskilstuna kommun.

Även på flera andra håll i landet har man startat upp egen tillverkning av bland annat skyddsvisir.

JL_eskilstuna_009.JPG

Sörmland har haft flera dödsfall i covid-19, bland annat en person på ett äldreboende i Flen. Smittan ledde förstås till åtgärder. Äldreboendet delades av i två avdelningar, där fyra boende som konstaterats smittade vårdades på den ena sidan och övriga på den andra. Personalen som har kontakt med de smittade har använt skyddsutrustning enligt regionens anvisningar. Men det finns inget överskott.

– Det är dåligt med skyddsutrustning. Man använder det man har tillgång till och är noggrann med handhygien, säger Maria Eriksson, pressekreterare i Flens kommun.

Ett äldreboende i Mölndal drabbades också av smitta i förra veckan. Kommunen införde då besöksförbud på alla äldreboenden, ändrade schemaläggning och andra rutiner

– Man stängde den gemensamma matsalen, maten lagades på plats och portionsförpackades och nu äter de äldre på sina rum, säger kommunikationschefen Anna Hiller.

Så arbetar myndigheterna

Socialstyrelsen fungerar nu som nationell inköpscentral för personlig skyddsutrustning.

Myndighetens besked i måndags var att det fortfarande inte finns någon uthållighet i den lagerhållning regionerna har eller på nationell nivå.

Förutom regionerna Stockholm, Västra Götaland, Västmanland, Blekinge, Västerbotten, Östergötland och Jämtland Härjedalen hade även Stockholms stad i början av veckan fått förstärkning från Socialstyrelsens leveranser av skyddsutrustning.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har ett uppdrag att via länsstyrelserna inventera kommunernas tillgång och behov.

Åsa Nilsson

Reporter

an@dagenssamhalle.se

Ämnen i artikeln:

OmsorgHemtjänstCovid-19

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev