måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Äldreomsorg

Besöksförbud på äldreboenden kvarstår

Publicerad: 28 september 2020, 08:09

”Det här är såklart en tråkig nyhet för alla våra boende och deras anhöriga”, säger Kerstin Sandgren, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Mora kommun.

Foto: Colourbox

”Det handlar om att skydda de äldre från smitta och i förlängningen rädda liv”, säger Helena Ernlund, biträdande smittskyddsläkare i Region Dalarna.

Ämnen i artikeln:

Coronakrisen

Erik Pettersson


På torsdag, den 1 oktober, upphör besöksförbudet på landets äldreboenden, enligt beslut från regeringen. Bakgrunden är att smittspridningen minskar i samhället och att de särskilda boendena har förbättrat sina arbetssätt och rutiner för att förhindra smittspridningen.

Men i Dalarna har antalet konstaterade fall av covid-19 på kort tid fördubblats. Därför rekommenderar Region Dalarna och Smittskydd Dalarna länets särskilda boenden att tills vidare fortsätta som tidigare.

– Det handlar om att skydda de äldre från smitta och i förlängningen rädda liv. Vi kommer att ompröva rekommendationerna till länets särskilda boenden från vecka till vecka, säger Helena Ernlund, biträdande smittskyddsläkare i ett pressmeddelande.

Flera av kommunerna i Dalarna likt Malung-Sälen, Mora och Falun fortsätter därför med besöksförbud på kommunens särskilda boenden även efter den 1 oktober.

– Det här är såklart en tråkig nyhet för alla våra boende och deras anhöriga. Så nu gäller det att vi alla skärper oss och verkligen följer rekommendationerna för att vi ska kunna få bort besöksförbudet så snart som möjligt, säger Kerstin Sandgren, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Mora kommun i ett pressmeddelande.

– Vi kommer att ordna stora tält med värme till våra boenden så att vi kan fortsätta med besök utomhus tills smittan har minskat, säger Joacim Andersson, avdelningschef för vård- och omsorgsboenden i Mora kommun i samma pressmeddelande.

Borlänge kommun  kommer under tisdag och onsdag att ringa närmast anhöriga till alla äldre inom särskilda boenden för att informera om vad som gäller.

– Det har varit och är tufft att inte kunna träffa våra anhöriga som vanligt. Just nu arbetar vi med att ta fram alternativ utifrån de nya beslut och rekommendationer vi har i dagsläget. Vi fortsätter erbjuda videosamtal, något som varit särskilt uppskattat under våren. Det går också bra att träffas utomhus när vädret tillåter, säger Johanna Munters Olsson, verksamhetschef särskilt boende i Borlänge i ett pressmeddelande.

Smittskydd Dalarna kommer att ompröva rekommendationerna från vecka till vecka.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev