Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Äldreomsorg

Bara vaccinerade får nytt vårdjobb i Växjö

Publicerad: 10 november 2021, 08:39

Nyanställda måste kunna visa ett vaccinationsintyg, säger Anna Tenje (M), kommunstyrelsens ordförande.

Foto: Adam Wrafter

Nytt jobb inom vård- och omsorg i småländska Växjö? Då gäller det att du är vaccinerad mot covid-19. Det enligt ett nytt beslut av kommunstyrelsen i Växjö kommun, rapporterar SVT Smålandsnytt.
Region Kronoberg meddelade på tisdagen att endast fullvaccinerade får jobba nära cancer- och dialyspatienter.


Ämnen i artikeln:

HemtjänstRegion Jönköpings länHemsjukvårdVaccinationerVaccinvägrare

”Ungefär 90 procent av våra medarbetare som jobbar inom särskilt boende, i hemtjänsten och i hemsjukvården är i dag vaccinerade, men det är viktigt att vi fortsätter skydda våra äldre och mest sköra. Därför vill vi att nyanställda ska kunna visa ett vaccinationsintyg”, säger Anna Tenje (M), kommunstyrelsens ordförande i Växjö kommun i ett pressutskick.

Beslutet rör både nyanställningar av tillsvidareanställda, tidsbegränsade anställningar och timanställda inom vård och omsorg.

Kommunen uppmanar också de som redan är anställda och ännu inte vaccinerat sig att ta sprutorna.

Region Kronoberg har bestämt att bara fullvaccinerade – eller personer som haft covid-19 under de senaste sex månaderna – får jobba patientnära på onkologen och dialysen. Beslutet ska skydda de sköraste patienterna och gäller även vid nyanställningar. Berörd personal som inte har fullgott skydd kommer att ges andra arbetsuppgifter.

– Vi ska värna medarbetarnas integritet, men det finns inget direkt förbud mot att fråga dem om de har vaccinerat sig. Så som läget ser ut nu verkar det vara mycket få, om ens några, medarbetare som berörs av beslutet. Vi kommer nu att titta på rutiner för hur det här beslutet ska hanteras rent praktiskt, säger hr-direktör Pontus Juhlin i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Checklista ska hjälpa regionens chefer att flytta ovaccinerade. 

LÄS MER: Här får ovaccinerad hemtjänstpersonal diska och städa. 

/TT

 

Petter Jerdén

Reporter

petter.jerden@dagenssamhalle.se

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev