söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Äldreomsorg

Avtal med Attendo förlängs trots skadat förtroende

Publicerad: 18 mars 2022, 09:09

”Vi ser allvarligt på det som har hänt på boendet och förtroendet för Attendo har delvis skadats”, säger socialnämndens ordförande Rolf Öström (M) som ändå fattat beslut om att förlänga avtalet. Foto: Jonas Ekströmer/ Karl Melander

Attendo får fortsätta att driva äldreboendet Terra Nova i Visby, trots uppdagade brister. ”Förtroendet har delvis skadats”, säger socialnämndens ordförande.

Ämnen i artikeln:

ÄldreSenaste nyttAttendoRegion GotlandÄldreboende

Cecilia Granestrand

cg@dagenssamhalle.se


Region Gotlands socialförvaltning har länge haft ögonen på äldreboendet, där det funnits brister i medicinering, säkerhet och tillsyn på natten. En kvalitetsgranskning visade förra året att en stor del av personalen saknade undersköterskeutbildning och att många på grund av dålig datorvana inte tagit del av intern utbildning kring exempelvis hygienrutiner. 

Socialnämnden har nu ändå beslutat att förlänga avtalet med Attendo. 

– Vi ser allvarligt på det som har hänt på boendet och förtroendet för Attendo har delvis skadats. Ändå ser vi att det bästa i detta läge är att de får fortsätta fram till 2024. Förvaltningen kommer att ha fortsatt dialog med boendet för att säkerställa kvaliteten för dem som bor där, säger socialnämndens ordförande Rolf Öström (M) i ett pressmeddelande.

De senaste månaderna har verksamheten regelbundet följts upp och enligt socialförvaltningen har Attendo ”efter påtryckningar” vidtagit åtgärder för att höja kvaliteten. Förvaltningen bedömer nu att kvaliteten är godtagbar och ”inte ses utgöra hinder för Attendos fortsatta drift av verksamheten”.

Avtalet med Attendo löper ut i oktober, men förlängs alltså i ytterligare två år. Därefter ska en ny upphandling göras.

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet ville att avtalet skulle förlängas i ett år och att regionen därefter skulle ta över driften. Sverigedemokraterna ville också se en ettårig avtalsförlängning men att driften sedan skulle upphandlas. 

LÄS MER: Äldreboende närgranskas – Attendo kan förlora avtalet 

LÄS MER: Linköping bryter akut med Attendo – ”Vårt förtroende är förbrukat” 

LÄS MER: Ingen drömstart på vd-jobbet för Attendo

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev