lördag25 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Äldreomsorg

Attendoboende på Gotland får kritik igen – ”Inte tillfredsställande”

Publicerad: 12 augusti 2022, 07:10

Attendo klandras för hur de driver äldreboende både i Visby och i Härryda. Foto: Rickard Kilström/Fredrik Sandberg

Trots kritik förlängdes avtalet med Attendo så sent som i våras. Nu kommer nya rapporter om problem på äldreboendet Terra Nova i Visby.
Även i Härryda kräver kommunen åtgärder på ett Attendoboende.

Ämnen i artikeln:

Region GotlandÄldreboendePrivat driftUpphandlingsarbete

Åsa Nilsson

asa.nilsson@dagenssamhalle.se


I mars fick Attendo förnyat förtroende av Region Gotland att driva äldreboendet Terra Nova vidare, trots kritik mot brister i omvårdnaden och personalens utbildningsgrad. Attendos åtgärder godtogs av socialnämnden och avtalet förlängdes med två år. 

Men under sommaren har nya rapporter om brister kommit från anställda och boende, skriver Gotlands Tidningar. 

– Det är inte tillfredsställande. De har ett avtal med oss och det ska följas, säger Rolf Öström (M) socialnämndens ordförande, till Dagens Samhälle. 

Han får nu regelbundna rapporter från socialförvaltningens tjänstepersoner om hur problemen på boendet följs upp. Allianskollegan Johan Malmros (C), socialnämndens vice ordförande, skriver i en insändare att hans tålamod med Attendo börjar ta slut. 

Men att häva avtalet är inte aktuellt just nu, enligt Rolf Öström:
– Vi diskuterar inte om vi ska häva, utan nu jobbar vi för brukarnas bästa. Vi har avtal med Attendo för fler boenden på Gotland, och där fungerar det ju. Det är krav på Attendo nu att se till att det fungerar.

Var det ett misstag att förlänga avtalet?
– Nej. Då var det ju ett läge där vi såg att Attendo tog det här på allvar och gjorde förbättringar. Hela nämnden var överens om att avtalet skulle förlängas.

Även i Härryda krävs Attendo på åtgärder på ett äldreboende. Omsorgsbolaget driver boendet Säteriet sedan i januari genom ett upphandlat avtal, men redan efter ett halvår visade kommunens avtalsuppföljning på brister i verksamheten och kommunen införde placeringsstopp. Attendo har under sommaren lämnat in en åtgärdsplan som Härryda kommun nu arbetar med att bedöma.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev