Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Äldreomsorg

Mats Reimer: Antroposofisk medicin saknar stöd

Det är beklämmande att professorer och docenter förordar att magiska medel fortsatt skall tillåtas inom svensk sjukvård. Vidarklinikens goda omvårdnad blir dessutom inte sämre av att låtsasmedicinerna plockas bort, skriver barnläkaren Mats Reimer.

Publicerad: 30 oktober 2015, 09:18

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Den som synar de antroposofiska medlen finner en ofta skrattretande blandning avsedd för injektion.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelFolkhälsaAntroposofisk vård

I en debattartikel på Dagens Samhälle den 27 oktober skriver företrädare för en alternativmedicinsk läkarförening om ett ”Växande stöd för antroposofisk vård”. Det är inte sant. I själva verket har stödet för homeopatiska antroposofiska mediciner aldrig varit svagare än nu när Vidarkliniken firar 30 år i Sverige.

I remissvaren på Läkemedelsverkets utredning om kommande regelverk för de antroposofiska preparaten har alla tunga remissinstanser varit negativa till att skapa specialregler för antroposofiska medel. På sin höjd kan en del tänka sig tillåta receptfria produkter avsedda för egenvård av harmlösa krämpor.

Socialstyrelsen, Inspektionen för Vård och Omsorg, Livsmedelsverket, Statens medicinsk-etiska råd, Vårdförbundet, Svensk Sjuksköterskeförening, Sveriges Tandläkarförbund, Sveriges Apoteksförening, Apotekarsocieteten, Sveriges Farmaceuter, Läkarförbundet, Svenska Läkaresällskapet, Svensk Förening för Allmänmedicin, de olika universiteten, SKL, alla regioner och landsting, Ingenjörsvetenskapsakademin, Stiftelsen för strategisk forskning, Vetenskapsrådet, Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd, Cancerfonden och Reumatikerförbundet – alla är de negativa till att antroposofiska medel används i vården.

Den som synar de antroposofiska medlen lite närmare i sömmarna finner en ofta skrattretande blandning av växter, mineral och diverse djur. Myror, spindlar, getingar, padda, sköldlöss, ormgift, skunkolja, bläckfiskbläck, ostronskal och alla upptänkliga delar av nötkreatur (inklusive vagina, livmoder, äggstockar, testikel och penis) ingår i medel som ofta är avsedda för injektion. Tack och lov är produkterna i regel astronomiskt utspädda tills ingenting av ursprunget återstår.

Ingen normal medicinsk forskning har visat att dessa i regel homeopatiska preparat har en effekt som är bättre än sockerpiller. Det är beklämmande att professorer och docenter från Läkarföreningen för Integrativ Medicin förordar att magiska medel fortsatt skall tillåtas inom svensk sjukvård. Men det visar väl bara att en fin akademisk examen inte är någon garanti för rationalitet.

Sjuksköterskan och omvårdnadsprofessorn Karin Dahlberg hävdade 29 oktober i sin debattartikel att det ”Vore en tragedi att säga nej till antroposofisk vård”. Att professor Dahlberg sluter upp kring Vidarklinikens hittepå-läkemedel förvånar inte; hon har tidigare ofta argumenterat för att alternativmedicin av forskningen skall mätas med en helt annan måttstock än den vanliga naturvetenskapliga.

Som examinator vid vårdhögskolan i Borås godkände Karin Dahlberg en uppsats (pdf här) som hävdade att människan har en aura, att auran kan man både känna och påverka med händerna, att denna handpåläggning kan bota sjukdom och att detta kan förklaras med modern fysik. Det säger något om hur vissa omvårdnadsteoretiker fjärmat sig från den evidensbaserade vården vi andra strävar efter.

Det finns redan i dag möjlighet att hos Läkemedelsverket registrera ofarliga homeopatiska eller växtbaserade naturmedel. Därför finns det ingen anledning att skapa en speciell lagstiftning för den religiösa antroposofiska medicinen som baseras på Rudolf Steiners uppenbarelser från andevärlden. Vidarklinikens goda omvårdnad blir inte sämre av att låtsasmedicinerna plockas bort.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Mats Reimer

Krönikör och barnläkare från Göteborg

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev