Äldreomsorg
Allvarliga brister på privat äldreboende – ”Vi kan aldrig ha fullständig kontroll”
Publicerad: 27 september 2021, 12:02
Ett äldreboende som drivs av en privat utförare får kritik för bland annat dålig bemanning. Privata utförare är svårare att kontrollera än verksamheter i egen regi, enligt John Johansson (S), ordförande i programnämnden social välfärd. Foto: Jessica Gow/TT.
Underbemanning och bristande rutiner. Ett äldreboende i Örebro kritiseras av både kommunen och Ivo, men slipper böter eftersom ett nytt bolag tar över driften den här veckan.
En av de tre avdelningarna på äldreboendet Berggården var underbemannad under sex av tio dagarbetspass under maj–juli. Övriga avdelningar var underbemannade på vart fjärde dagarbetspass.
Det visar kommunens granskning av boendet, som får kritik också för bristande kommunikation till anhöriga och bristfällig dokumentation.
Äldreboendet drivs sedan flera år tillbaka av Norlandia. Men sedan det i våras stod klart att Norlandia förlorade upphandlingen av den fortsatta driften har det kommit klagomål om missförhållanden på boendet, något som lokala medier rapporterat om under hösten.
Mediebevakningen ledde till kommunens granskning, men också till att Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) gjort inspektioner på boendet. Myndigheten slår också ner på bemanningen och bristfällig organisation.
Normalt sett hade brister av denna typ lett till föreläggande, en form av böter. Ivo avstår dock från ett sådant beslut eftersom nuvarande utförare ändå lämnar ifrån sig verksamheten på fredag, rapporterar SVT Örebro. Den 1 oktober tar upphandlingens vinnare Humana över på Berggården.
Inte heller kommunen tar till sina hårdaste verktyg. De upptäckta bristerna betecknas som allvarliga, men inte så allvarliga att utföraren Norlandia inte ska få chansen att rätta till dem. Örebro ska dock nu titta noggrant på Ivos granskning och sedan fatta beslut om huruvida myndighetens påpekanden bör leda till ett nytt ställningstagande från kommunens sida, uppger ordföranden i programnämnden social välfärd, socialdemokraten John Johansson (som inom kort byter roll för att i stället bli kommunstyrelsens ordförande i Örebro).
Av kommunens utredning framgår att bemanningen varit ”besvärlig” de senaste 1,5 åren, och att läget förvärrats sedan maj i år då sjukfrånvaron ökade. ”Den bristande bemanningen i kombination med den kommande verksamhetsövergången har lett till oro, stress och en del konflikter i gruppen”, skriver kommunen.
Hur ser du på risken att man skär ner på kvaliteten när det närmar sig ett byte av utförare?
– Det är den anklagelsen som kommit. Om den stämmer är det oerhört allvarligt. Då måste vi fundera på hur man kan komma åt det, säger John Johansson.
Är det svårare att kontrollera privata verksamheter än kommunens egna?
– Givetvis, det är ju inte vår verksamhet. Vi följer upp att avtalet följs. Om det sedan finns allmän kvalitetsbrist, klagomål och synpunkter ska det hanteras av verksamheten själv.
– Vi kan aldrig ha fullständig kontroll, vi har över 200 verksamheter kommunalt och privat inom det sociala området. Men det gäller att medarbetare har fullständig meddelarfrihet och att anhöriga har god insyn i verksamheten. Det är viktigt att det inte är kommunen enbart som ska kontrollera utan även att medarbetare ska kunna berätta för media och kommun när det finns missförhållanden.
Norlandia uppger för Dagens Samhälle att bolaget analyserar Ivos beslut men i dagsläget inte har ytterligare kommentarer.
LÄS MER: Linköping bryter akut med Attendo – ”Vårt förtroende är förbrukat”