lördag25 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Äldreomsorg

Alla granskade äldreboenden får kritik av Ivo

Publicerad: 1 februari 2023, 07:27

37 kommuner kritiseras av Ivo. Foto: Johanna Lundberg/TT, Kallestad, Gorm

Sjukvården på kommunernas särskilda boenden för äldre är för dålig. Det anser Inspektionen för vård och omsorg (Ivo), som genomför en nationell tillsyn. Hittills har myndigheten hunnit fatta beslut om 37 kommuner – och samtliga har fått kritik.

Ämnen i artikeln:

ÄldreSenaste nyttIvoÄldreboende

Ivos tillsyn av hälso- och sjukvården vid särskilda boenden för äldre inleddes under coronapandemin. Resultatet av den första granskningen, som presenterades förra sommaren, var nedslående. Enkäter med patienter, anhöriga och personal samt 53 000 journaler visade att ingen av de granskade kommunerna klarade kraven.

Sedan dess har Ivo gjort en uppföljning och fördjupad tillsyn. Alla de 283 kommuner som har särskilda boenden för äldre i egen regi kommer att ses över.

Hittills har 37 kommuner fått ett beslut från inspektionen. Samtliga innehåller kritik – och krav på att kommunerna ska redovisa till Ivo vilka åtgärder som vidtas för att komma tillrätta med problemen.

– Vi har långt ifrån fattat alla beslut än, men det är klart att vi i samtliga fall där vi hittills fattat beslut ställer krav på återredovisning är ju allvarligt, säger Anna Karin Nyqvist, enhetschef på Ivo.

Exempelvis har två kommuner i Värmland nyligen fått kritik för att personalen inte har tillräcklig kompetens och inte behärskar svenska språket, för att dokumentationen inte görs som den ska och för att hanteringen av läkemedel inte sker på ett patientsäkert sätt, rapporterar P4 Värmland.

Anna Karin Nyqvist konstaterar att alla brister som upptäcks är allvarliga – men att det är särskilt allvarligt när kommuner brister på fler än ett område.

– Brister man till exempel både inom området kontinuitet och dokumentation blir det särskilt allvarligt. Har man många personer som är involverade i vården av en patient är det ännu viktigare att dokumentationen är tydlig för att man ska veta vilken vård och behandling just den enskilda personen behöver ha, säger hon och tillägger:

– De flesta kommuner som vi har granskat uppvisar flera brister.

De kommuner som inte bedriver boenden i kommunal regi, utan till exempel har upphandlat privata lösningar, ingår inte i granskningen i dagsläget.

– Sedan kommer vi att ta ställning till hur vi ska fortsätta granskningen och då kan det vara så att vi granskar även de som bedriver verksamhet i privat regi, säger Anna Karin Nyqvist.

MICKE LARSSON/TT

ALICE NORDEVIK/TT

LÄS MER: Fler äldreboenden i egen regi efter maktskiftet i Stockholm 

LÄS MER: SKR ifrågasätter granskning av äldreomsorgen – ”Vad har Ivo mätt?”

LÄS MER: Misslyckad äldrevård – fyra punkterna som Ivo slår ned på

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev