lördag27 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Äldreomsorg

Äldreomsorgen behöver mer statliga pengar

Det kommer inte att bli bättre än så här om inte statens bidrag till kommunerna ökar avsevärt och om inte någon regering sätter ner foten och säger att kommunerna ska gå före när det gäller att infria riksdagens jämställdhetsmål, skriver Annelie Nordström, arbetsmarknadspolitisk talesperson och riksdagskandidat (Fi).

Publicerad: 11 juli 2018, 03:25

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

KommunerRegeringenÄldresjukvårdÄldrevårdJämlikhetJämställdhetVälfärdLönebildningLöner

Läser i en nyhetsartikel i Kommunalarbetaren om den ganska nya äldreomsorgsministern Lena Hallengren (S) och känner mig frustrerad. För det är inget i artikeln som är en nyhet, bara redan kända fakta om hur mycket personal som redan fattas i äldreomsorgen och inga nya idéer om hur fler ska lockas att stanna i yrket och att välja det. Men Hallengren får det ändå att låta som om hon kan, vill och tänker göra någonting åt problemen. Men jag känner mig inte övertygad.

Hoppas går ju alltid, men tyvärr är det så att kommunpolitikerna inte vill förbättra för personalen i äldreomsorgen, för det kostar pengar. De sitter där ute i buskarna och väntar på att någon regering ska inse det. Det kommer inte att bli bättre än så här om inte statens bidrag till kommunerna ökar avsevärt och om inte någon regering sätter ner foten och säger att kommunerna ska gå före när det gäller att infria riksdagens jämställdhetsmål.

Jämställdhetsmålen har funnits länge och har kontinuerligt utökats men aldrig utvärderats.

Delmål två säger att kvinnor och män ska ha samma möjligheter och villkor i fråga om betalt arbete som ger självständighet livet ut. Det kan inte infrias med mindre än att kvinnor och mäns arbetsinsatser värderas lika. I dag är lönekuvertet större för den som producerar eller reparerar bilar än för den som tar hand om vårt lands gamla människor. Det är inte okej.

Så länge det är så, kommer allt färre att vilja jobba i äldreomsorgen. Särskilt som det dessutom innebär arbete på visstid och deltid och både natt och dag, vardag som helgdag och med ständig underbemanning.

Problemet behöver massiva insatser för att lösas. Och det handlar om pengar – pengar för att rätta till löner och anställningsförhållanden så att fler vill stanna kvar och fler vill söka sig till utbildningarna till undersköterska och sjuksköterska. Men det handlar också om att ge rimliga studiestöd till dem som söker sig till utbildningarna som vuxna.

I Feministiskt initiativs skuggbudget har vi omfördelat resurserna så att statsbidragen till kommuner och landsting kan öka kraftig, vi ger ett nytt uppdrag till medlingsinstitutet som innebär att de ska stimulera parterna att skapa jämställda löner och inrättar en jämställdhetsfond för att underlätta omställningen i branscher med många lågavlönade kvinnor. Vi budgeterar vidare för att påbörja resan mot kortare arbetstid. Reformen inleds med en kraftig satsning på att få fler att utbilda sig till alla bristyrken i Sverige, inte minst vårdyrkena inom äldreomsorgen, så att bemanningen kan öka och kvinnors hälsa gradvis förbättras.

Det är dags att infria jämställdhetsmålen med en radikal och modern politik. Det är dags att släppa in Fi i riksdagen.

Kan vi göra äldreomsorgen till en mer attraktiv arbetsplats? Klart vi kan!

Annelie Nordström, arbetsmarknadspolitisk talesperson och riksdagskandidat (Fi)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev