Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Äldreomsorg

Äldreministern bluffar och lurar våra äldre

Det är med stigande förvåning och häpenhet alla vi som är engagerade i att stärka kvaliteten för patienter och äldre tar del av den svaga vänsterregeringens äldreomsorgsbluff i vårpropositionen.

Publicerad: 27 april 2015, 07:54

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Sluta lura våra äldre och personalen i äldreomsorgen!


Ämnen i artikeln:

VårdbemanningÄldresatsning en bluff?

REPLIK. Förtroendet för den oförberedda vänsterregeringen och Socialdemokraterna sjunker. Det är inte förvånande med tanke på återkommande svek och vallöftesbrott. Det är däremot med stigande förvåning och häpenhet alla vi som är intresserade av och engagerade i att stärka kvaliteten för patienter och äldre tar del av den svaga vänsterregeringens äldreomsorgsbluff i vårpropositionen.

Regeringen lovar tillsammans med Vänsterpartiet att satsa ytterligare 7 miljarder kronor de kommande åren fram till 2018 på äldreomsorgens bemanning. Det utlovas 5 000 fler undersköterskor i äldrevården. Det låter ju som ett bra förslag. Att långsiktigt förstärka omsorgens medarbetare för att öka kvalitet för äldre ligger i linje med Alliansens arbete under de gångna åren.

Äldreminister Åsa Regnér skrev så sent som den 22 april i artikeln ”Så höjer vi kvaliteten i äldreomsorgen” i Dagens Samhälle: ”Äldre kvinnor och män ska erbjudas en äldreomsorg av god kvalitet. Regeringen omprioriterar för att stärka bemanningen och från och med 2016 görs stora tillskott till äldrepolitiken som helhet. För hösten 2015 anslås 1 miljard kronor”.

Ännu mer förskräckt blir man när äldreministern fortsätter att bluffa. Så här såg det ut i Expressen samma dag: ”7 miljarder till bemanning.” Och dagen efter, den 23 april fortsätter statsrådet bluffen vid ett besök i Gävle som bland annat Hudiksvalls tidning rapporterar om: ”De sju miljarder kronor vi nu satsar kommer leda till 4 500 nya undersköterskejobb i landet och det får även Hälsingland del av.”

Notera att nu har 5 000 fler undersköterskor minskat till 4 500.

I verkligheten tar regeringen redan i år tillbaka 940 miljoner kronor i äldreomsorgen av den ”satsade miljarden” som en så kallad omdisponering. Regeringen sparar på äldre. Av den så kallade satsningen på äldreomsorgen 2018 återstår enbart 362 miljoner kronor, inte 7 miljarder alltså, i nya resurser som skall gå 290 kommuner till del. Detta står att läsa i regeringens vårproposition på sidan 143.

Den omdisponering som regeringen nämner i förbifarten betyder konkret att 4,96 miljarder konor, ska tas bort under åren 2015 till 2018. De äldre blir därmed av med alliansregeringens långsiktiga efterfrågade satsningar på bland annat en nationell demensplan, äldreboendegaranti, måltidslyftet i äldreomsorgen samt en kompetenssatsning för medarbetare och chefer i äldrevården.

I verkligheten kan inte 60 miljoner kronor i år och 362 miljoner kronor år 2018 räcka till 5 000 fler undersköterskor i landets 290 kommuner i äldreomsorgen. Det vet regeringen om, men man lovar ändå att detta ska ske. Varför? Varför denna systematiska löfteskarusell som i slutänden kommer att behöva svikas? Förslagen är inte finansierade. Nya löftesbrott.

Alla äldre förtjänar bättre än så. Sluta lura våra äldre och personalen i äldreomsorgen. Behåll äldreboendegarantin och måltidslyftet i äldreomsorgen, nu.

Cecilia Widegren, riksdagsledamot Skaraborg, socialpolitisk talesperson (M)

Margareta B Kjellin, riksdagsledamot Gävleborg (M), ledamot i Socialutskottet med fokus på äldrefrågor

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev