Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Redaktionskrönika

Vi är mitt i revolutionen

Vi lever i en tid av prövningar. Det enda vi vet är att det paradigmskifte vi nu befinner oss i kommer att vara lika förändrande och omvälvande för mänskligheten som industrialiseringen eller renässansen. Skillnaden är att den här revolutionen sker i en högre hastighet än alla andra epokskiften i mänsklighetens historia.

Publicerad: 25 november 2019, 09:57

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Digitaliseringen slår sönder en stor del av de samhällssystem och företag som vi lever med i dag, företag och samhällsstrukturer som har sina rötter i industrialiseringen och demokratiseringen av samhället.

En stor del av den arbetsmarknad vi nu ser kommer att förändras i grunden. Tidigare traditionella yrken försvinner till förmån för andra, kanske helt nya. Hela samhällssektorer kommer att raderas och företag gå under. Vissa branscher och industrislag har redan försvunnit, såsom Kodak, Polaroid eller den lokala videobutiken. Vissa är igenom transformationen och har ställt om till en digital affärsmodell, som musikindustrin. Andra skapar helt nya affärsmöjligheter, som Klarna, Netflix, Spotify, Google eller Amazon. Och ytterligare andra branscher, som handel och banker, lever mitt i skiftet och kämpar hårt för att ställa om eller gå under.

Hela mediebranschen, mitt eget yrke och den här tidningen går igenom en sådan omställning. Om vi inte lyckas skapa relevant journalistik och ge ett bra innehåll på de plattformar där ni läsare vill ha oss, kommer vi inte att överleva som företag. I dag är det dessutom lika viktigt att erbjuda smarta appar i telefonen som att erbjuda det bästa innehållet. Du som läsare accepterar inte en dålig digital läsupplevelse och du jämför oss med andra appar i din telefon. Vi tävlar om din tid med alla andra aktörer – Facebook, Netflix, mejlen, Skolportalen och CandyCrush. Vi måste finnas där du finns, vi måste leta upp dig och locka med bra journalistik och relevant information som du även fortsatt vill betala för.

Det gäller dock inte bara oss som medieföretag. Det gäller alla som lever på relationer med andra för att existera, och det gäller i allra högsta grad Sveriges offentliga sektor, inklusive kommuner och regioner.

Men även om revolutionen går snabbt – den smarta telefonen är bara tolv år gammal vilket är svårt att förstå då 92 procent av svenskarna numera äger en – och även om vi dagligen erbjuds nya digitala lösningar som underlättar våra liv, så har vi inte ens sett början. Transportsektorn, om du räknar in alla dess delar inklusive infrastruktur och fordonsproducenter, omfattar gott och väl halva BNP i en modern väststat. När automation och självkörande transportsystem slår igenom i kombination med mer miljövänlig teknik kommer stora yrkeskategorier inte längre att behövas. Kompetensväxling och omskolning till nya sektorer blir nödvändigt om vi inte ska införa medborgarlön. Stora planerade investeringar i 5G-nätet behövs inte bara för att vi ska kunna se Netflix utan att det laggar, även om det också kommer att uppskattas. Snabbare mobilt internet behövs eftersom all uppkopplad teknik kräver tillgång till kommunikation.

Vi går mot en tid då botar, robotar och automation kommer att serva mänskligheten i allt högre utsträckning och då livslängder på flera hundra år blir medicinskt möjligt.

Det kommer att sätta alla våra samhällssystem inför hårdare tryck än någonsin förr i mänsklighetens historia.

Det ska bli spännande att få vara med och se det ske.

Olov Carlsson, chefredaktör och ansvarig utgivare, Dagens Samhälle

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev