måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Redaktionskrönika

Christina Kennedy: ”Vår jakt på lärdomar tar aldrig slut”

I motsats till Munkfors har Emmaboda fått sina 15 minuter i rampljuset. Studiebesöken har stått som spön i backen. Hur man gör i andra kommuner är högintressant för våra läsare. Och att dra lärdomar i stort och smått är vad vi på DS försöker göra varje vecka.

Publicerad: 28 oktober 2021, 09:47

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Vi vill veta mer om vad ni vill glo på och vem ni vill sno av, skriver chefredaktör Christina Kennedy.

Foto: Dagens Samhälle


Ämnen i artikeln:

OmsorgÄldreboendeMigrationspolitikSocialdemokraternaChristina Kennedy

Hur gör man för att bli populär? Det ligger nära till hands att höra med Mathias Lindquist (S) som är Sveriges mest framgångsrika kommunpolitiker – åtminstone om man kikar på rösterna i senaste valet. 63 procent av dem kammade hans parti hem i Munkfors. Har då partitopparna stått i kö vid hans trapp för att höra hur han lyckats? Har han en självklar plats i programmet på helgens stora partimöte? Nej. Det framgår av vår politikreporter Johan Delbys intervju med Lindquist i veckan. 

Men i Dagens Samhälles stora läsarundersökning förra hösten framgick med önskvärd tydlighet att just den frågan – hur man gör i andra kommuner – är högintressant för våra läsare. Kanske går det inte att klipp-och-klistra Munkfors recept på andra kommuner. Men ofta finns något att lära från dem som lyckats väl med sina uppdrag. Om inte annat tvingar det fram reflektion kring hur man själv gör och har gjort. Och varför.

Att dela lärdomar i stort och smått är vad vi på DS försöker göra varje vecka. Till exempel genom att ta reda på vad som faktiskt gäller när Eskilstunaprofilen Jimmy Jansson (S) plötsligt säger att kommunen inte vill ta emot fler nyanlända. Eskilstuna har tagit oproportionerligt stort ansvar jämfört med andra kommuner, menar han. Men går det att bara vägra? En djupdykning i lagstiftning och beräkningsmodeller ger svaret som Jansson redan vet om men vill markera mot.

En annan fråga som vi borrat ner oss i på sistone är äldreomsorgen. ”Lönar” det sig att satsa mer pengar på äldreomsorg? Blir kvaliteten bättre i de kommuner som karvar ut mer resurser åt sina gamla och sköra? Vilka har lägre kostnad än de borde ha, när man tittar på andel äldre och geografiskt läge? Vår ekonomireporter Måns Wikstrand letade lärdomar i Emmaboda som, utan LOV, utan minutscheman, utan en enda planerare anställd och utan digitala planeringsverktyg har fokuserat på något så simpelt eller genialiskt som personalkontinuitet.

Sju av de senaste elva åren har nämligen äldreomsorgen i just Emmaboda varit landets billigaste (i jämförelse med förväntad kostnad utifrån utjämningssystemet). Och de som får hjälp är nöjda. 

”Den som behöver mycket stöd av oss möter bara två personer dagtid måndag till fredag. Det skapar trygghet och personalen känner att de kan göra ett bra jobb”, berättar enhetschefen Anette Isaksson.

I motsats till Munkfors har Emmaboda fått sina 15 minuter i rampljuset. Studiebesöken har stått som spön i backen, men än så länge har få andra kommuner lyckats upprepa bedriften. Kanske är det enkla det svåraste av allt?

Oavsett tar jakten på lärdomar aldrig slut. Eller ”glo & sno”, som vissa kommunala företrädare kärleksfullt kallar det. Vi vill veta mer om vad ni vill glo på och vem ni vill sno av. Så tipsa gärna om problemen som håller er vakna om nätterna, så jagar vi på lösningarna!

 

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Christina Kennedy

Chefredaktör och ansvarig utgivare

ck@dagenssamhalle.se

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev