Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Redaktionskrönika

Välkommen till Almedalen: Här styr en göteborgare!

Almedalen växer och växer och växer, och slår rekord, igen! I skrivande stund på söndag eftermiddag är 3 818 evenemang registrerade i den officiella programkalendern.

Publicerad: 3 juli 2016, 13:42

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Går det överhuvudtaget att skaffa sig ett grepp över allt detta?

Svar: Det gör det naturligtvis inte. Det är för stort, för mycket, för många på plats och samtidigt öppet för alla. Vilket naturligtvis är det som är charmen med Almedalen, och huvudförklaringen till veckans attraktivitet och framgång. Om det inte fanns något som lockar alla och ger dem något tillbaka både på det professionella och det privata planet, skulle så klart inte alla dessa 35 000 besökare och 1 650 arrangörer (siffror från fjolårets vecka) lägga ned så mycket tid och jobb på detta som de gör.

Det är helt enkelt den svenska demokratins Roskildefestival och stora folkuniversitet på en och samma gång. Eller, om vi hellre kokar ned veckan till en person, så är den ett i politiken, medierna och akademiska kretsar välkänt ansikte, och en person som självklart trivs som fisken i vattnet i Visby veckan som kommer.

Nej. Det är inte Expressens stjärnreporter Niklas Svensson, som inför veckan tankat rejält med raketbränsle för att klara av att synas överallt, vara överallt, sända mest tv av alla, hälsa på allt och alla och vara en självklar stamgäst vid sitt middagsbord på Donners brasserie (tidigare Donners brunn) varje kväll, och sist men inte minst skriva den årliga sammanfattningen av Almedalen på 48 000 tecken eller så i Expressen nästa helg, som är mr Almedalen.

Och nej, det är inte heller moderatledaren Anna Kinberg Batra som, trots att ovan nämnda Niklas Svensson placerat henne högst upp på listan över de 199 hetaste personerna i Almedalen i år, som är Almedalen personifierad.

Och det är heller inte statsminister Stefan Löfven (S) som är den tyngsta spelaren i dalen. Hans arenor ligger annorstädes.

Nej, mest Almedalen av alla dessa tiotusentals besökare och medverkande är göteborgaren Ulf Bjereld.

Bjereld är professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Bjereld är också ordförande i Vetenskapsrådets beredningsgrupp för Statsvetenskap, freds- och konfliktforskning och medie- och kommunikationsvetenskap. Det är en blytung post i akademiska kretsar, även om den vid en första anblick kanske inte låter så spännande.

Den innebär nämligen att Bjereld har ett mycket stort inflytande över hur pengarna som finansierar forskningen inom dessa tre områden fördelas, vem som får dem och för vilka forskningsprojekt. Vetenskapsrådet är den i särklass största forskningsfinansiären i Sverige. Det är alltså en blytung post inom den svenska statsvetenskapen.

Bjereld är utöver detta ordförande i Socialdemokrater för Tro och Solidaritet, tidigare Broderskap. Tack vare den ordförandeposten ingår han i socialdemokraternas verkställande utskott. Den lilla grupp blytunga sossar som på sina fredagsmöten i de svåra och politiskt känsliga frågorna har större informell politisk makt än den formella politiska makt som regeringens statsråd utövar på sina beredningar och torsdagssammanträden.

Bjereld är vidare den statsvetare som är mest citerad som politisk kommentator och expert i medier, visade den topplista över proffstyckare som Dagens Samhälle satte samman senaste gången det var ett valår.

Bjereld sitter så klart med i några paneler i Almedalen också, sju stycken enligt programkatalogen. Där kan han redogöra för hur det politiska läget ser ut, och bland annat förklara vilka frågor som det socialdemokratiska partiet borde driva och hur regeringen bäst hanterar dem.

Bjereld är också nyligen av regeringen utnämnd statlig utredare av stödet till trossamfund. En fråga som på senare tid i spåren av integrationsdebatten seglat upp till en både het och svårhanterad politisk fråga, och en utnämning som väckt en del synpunkter.

Bjereld har givetvis också sin egen mediekanal under Almedalen. Han framträder varje eftermiddag i Statsvetarpodden, i Göteborgspostens regi, tillsammans med Cecilia Garme, disputerad statsvetare, journalist och moderator, och Jonas Hinnfors, också han statsvetarprofessor i Göteborg. Via den kanalen kan såeldes Bjereld, om så skulle behövas, lägga tillrätta missförstånd som eventuellt förekommer i den politiska bevakningen från Almedalen, om reportrarna på plats mot förmodan inte inkluderat ett citat från Bjereld som sakkunnig kommentator, och därför hamnat lite snett.

För att sammanfatta: Bjereld är med och utformar politiken i det regeringsbärande partiet genom det verkställande utskottet, en politik som han dessförinnan bildat opinion för eller emot via sin ordförandepost i Socialdemokrater för Tro och Solidaritet, och som han därefter kan forska om och se till så att forskningsprojekten om denna politik hamnar rätt, via sitt jobb på universitetet och uppdraget i Vetenskapsrådet. Och vid sidan av detta är han samtidigt landets ledande proffstyckare som kommenterar svensk politik i media. I ett visst fall har han så småningom till och med själv utrett politiken i fråga.

Mer Almedalen än så blir det inte i en och samma person. Om du träffar på honom på Visbys gator under veckan som kommer, fråga lite snällt om du får ta en selfie med honom. Då har du nämligen fångat dig och hela Almedalen på en och samma bild.

Andreas Henriksson, Debattredaktör

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev