Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Redaktionskrönika

Vakna medborgare, Dagens Arena har upptäckt att du bor i en bananrepublik

Eric Sundström, som är politiska chefredaktör på Dagens Arena, slog nyligen i en krönika fast att Sverige omvandlats till en bananrepublik. ”Vakna medborgare, du bor i en bananrepublik”, löd rubriken. Krönikan har ånyo rekommenderats till läsning på Dagens Arenas sajt under påskhelgen, därav dessa rader.

Publicerad: 20 april 2014, 12:24

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Skiftet i det svenska statsskicket från monarki till republik skedde alltså enligt Sundströms snabbanalys efter att Dagens Samhälle twittrat ut en länk till debattartikel skriven av Hälsans förskolas vd och ägare, apropå avslöjandet i Svt:s Uppdrag granskning 19 mars om att barnen som gått där serverats knäckebröd istället för mat. Låt mig därför i sju punkter kommentera denna revolutionerade tweet.

1. Dagens Samhälle har twittrat ut varenda debattartikel efter lanseringen av den nya debattsajten i maj 2011. I skrivande stund på påskdagen 2014 har DS skickat ut exakt 3 790 tweets via tidningens konto. Vi twittrar så klart också ut alla tidningsartiklar, krönikor och annat material som exempelvis Dagens Samhälles opinionsanalys som publiceras på sajten.

2. Dagens Arena sprider så klart också sitt material via sitt och sina medarbetares twitterkonton.

3. Det som upprört Eric Sundström är det faktum att vi twittrade ut artikeln från Hälsans förskolas ledning i samband med sändningen av Uppdrag granskning 19 mars.

4. Ibland gör någon av oss som arbetar på DS webbredaktion det på kvällarna, alltså twittrar ut en färsk artikel hos oss som anknyter till ett ämne som diskuteras just då i TV, eftersom en hel del diskussioner på twitter sker i realtid utifrån något som just i den stunden avhandlas i ett tv-program. Detta gör vi så klart klart med syftet att sprida vårt och våra debattörers material och därigenom driva trafik till vår sajt.

5. Att publicera debattartikeln från Hälsans förskola var inget svårt beslut. Givet den heta politiska diskussionen om vinster i välfärden, och det genomslag som Uppdrag gransknings avslöjanden regelmässigt får i andra medier och i den påföljande debatten, var det lätt att på förhand räkna ut att förskolebolaget sannolikt kommer bli en av symbolerna för det privata välfärdskapitalets intåg i den svenska vården, skolan och omsorgen. Oavsett om politiker och debattörer vill se mer eller mindre av privata inslag i den svenska välfärden kommer de under resten av valrörelsen tvingas förhålla sig till avslöjandet i programmet. Därför var det relevant att höra vad förskolans vd och dess huvudägare själva hade att säga om bland annat knäckebröden och bolagets vinster.

6. Eric Sundströms kritik mot att vi twittrar ut vårt material, vilket alltså också Dagens Arena gör som tidigare påpekats, är något selektiv, om jag uttrycker mig försiktigt. Några dagar senare twittrade vi till exempel ut en annan färsk debattartikel i ett aktuellt ämne apropå en diskussion som just då fördes i Aktuellt på kvällen den 24 mars om den svenska skolan och regeringens skolpolitik. Den tweeten har den politiska chefredaktören Sundström mig veterligen ännu inte framfört någon kritik mot.

7. Avsaknaden av kritiken mot tweet nr två kan eventuellt ha något att göra med rubriken på den tweeten/artikeln publicerad oss.

Andreas Henriksson, Debattredaktör

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev