Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Redaktionskrönika

Vad är offentlig lyx? Paneldebatt i Stockholm

Bostadsbristen i landet är så omfattande att det nästan alltid är den vi talar om när vi talar om stads- och samhällsbyggnad. Men det finns ju så mycket mer, det vet varje erfaren kommunpolitiker.

Publicerad: 27 augusti 2018, 13:37

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Just nu pågår utställningen Public Luxury på ArkDes. En utställning om vad som är offentlig lyx och vad som är sådant vi måste ha. Av utställningen kan man lära sig att en till synes okontroversiell plan som att bygga nya offentliga toaletter vid ett naturområde där de gamla förfallit kan skapa irritation hos medborgarna. Fråga Hörbypolitikerna, vars planer att slänga in en liten utomhusscen samtidigt som man rustade upp toaletterna, blev rysligt kontroversiella. Spara pengarna, tyckte kritikerna, som menade att när såväl idrottshall som ålderdomshem står och möglar är scener en lyx man måste avstå.

Public Luxury är en utställning om Sverige idag, de utmaningar samhället står inför och vår gemensamma arkitektur och design. Lagom till valet inbjuder ArkDes till en paneldebatt med ledande politiker från Stockholms stad. Jag har nöjet att moderera detta samtal om vilken stad vi vill ha.

Det finns mycket att prata om. Stadsbyggnaden och offentligheten handlar ju inte bara om vilken lyx vi unnar oss, utan också om hur vi skapar trygghet i det gemensamma rummet. Belysning? Farthinder? Men också hur vi inkluderar och exkluderar. Och om nejsägarreflexer och om hur det offentliga manifesterar sig självt när det bygger.

Kort sagt. Kom till Skeppsholmen imorgon, tisdagen den 28 augusti och lyssna på en spännande debatt!

Medverkar gör: Jan Valeskog (S), Daniel Helldén (MP), Anna König Jerlmyr (M), Karin Ernlund (C) och Kieran Long, överintendent ArkDes.

Plats: 28 augusti kl. 18 i Aula ArkDes.
Fri entré. Begränsat antal platser. Insläpp från 17.45.

Sanna Rayman, debattchef Dagens Samhälle

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev