Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Redaktionskrönika

Uppdrag granskning riktar våra blickar mot äldreomsorgen

Kvällens Uppdrag granskning (UG) slår sannolikt ner som en smärre bomb i svensk välfärdsdebatt. Skildringen av Barbara i Bergsjön, som får träffa så många som 35 olika personer på två veckor förskräcker.

Publicerad: 9 september 2015, 19:36

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Otryggheten i att så många olika människor ska hjälpa dig med det mest privata i din vardag är illa nog, ovanpå detta kan läggas annat otrygghetsskapande. På senare år har vi läst allt oftare om äldrerånare som siktar in sig på att knacka på hos till åren komna medborgare och råna dem. Resultatet av dylika stöldvågor brukar vara varningar från polisen om att inte öppna dörren och släppa in okända. Det tipset är en svart ironi mot bakgrund av den dåliga personalkontinuiteten.

Exemplet Göteborg är inte det enda, på många andra håll fallerar äldreomsorgen på denna punkt, berättar UG.

”Kontinuiteten inom äldreomsorgen har försämrats i Sverige de senaste åren, enligt Socialstyrelsen. 2010 fick en äldre i snitt se 13 olika ansikten från hemtjänsten på två veckor. 2014 var siffran istället 15 olika personer. Och då är ändå inte eventuell nattpersonal inräknad.”

Mot bakgrund av kvällens program drar jag mig till minnes intervjun med Anders Ekholm, vice vd för Institutet för framtidsstudier, som gjordes av Dagens Samhälles reporter Cecilia Granestrand i somras i Almedalen.

Samtalet handlade bland annat om robotisering av olika arbetsuppgifter inom vård och omsorg och Anders Ekholm berättade bland annat om vilka preferenser man i enkäter kunnat notera hos de som faktiskt är brukare av vård och omsorg – preferenser som ofta går på tvärs med vad man kanske skulle föreställa sig.

Medan politiker och andra fokuserar på vikten av ”en mänsklig hand” i omsorgen, medan debatten har svårt att röra sig bort från idén om integritet som frånvaron av kameror, så väljer en äldre omsorgsbrukare inte sällan hjälpmedlet framför den mänskliga handen och ser större integritetsvinster i en kamera än i nattliga besök av främlingar. Mot bakgrund av kvällens Uppdrag granskning framstår dylika val och preferenser som särskilt begripliga.

Det betyder emellertid inte att en mänsklig hand och närvaro är oviktig. Bara att det kanske inte vore så dumt om den fick tid och möjlighet att göra annat. Stryka en kind, samtala om något, spela lite kort, ta en promenad. Men även om vi når dit kommer kontinuitet vara viktigt.

Ikväll har Uppdrag granskning (se avsnittet här) förhoppningsvis satt igång en debatt som på sikt kommer att leda till viktiga förbättringar. Den debatten vill vi gärna hysa här på Dagens Samhälle. Från och med nu och under vecka 38-40 kommer vi att rikta särskilt fokus på äldreomsorg i debatten – ett tema som går igen även i papperstidningen vecka 39.

Sanna Rayman, Debattredaktör

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News