Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Redaktionskrönika

Örjan Björklund: Trump visade hur snabbt vi vänjer oss vid det oacceptabla

Att radikalisera debatten och göra det oacceptabla acceptabelt. Det är ett mål för rörelsen som forskare från Försvarshögskolan studerat i rapporten ”Från Nordiska motståndsrörelsen till alternativhögern. En studie om den svenska radikalnationalistiska miljön”.

Publicerad: 21 januari 2021, 13:23

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


När man läser den är det omöjligt att inte tänka på hur Donald Trump flyttat gränsen för vad en amerikansk president kan säga och göra längre än någon trodde var möjligt. Exemplet Trump visar, som konstaterats många gånger nu, hur snabbt vi vänjer oss vid galenskaper, grovt språkbruk och lögner. Det börjar med att vi avfärdar dem som just knasigheter, som en stil bara, en jargong, ironi, något som inte är ett hot eftersom demokratin är så stabil och folk väl begriper att det bara är dumheter.

De senaste fyra åren i USA är ett tydligt exempel på vad som händer när det oacceptabla långsamt förvandlas till ett normalläge. Då kan stora delar av toppskiktet i ett klassiskt och ärevördigt politiskt parti ställa sig bakom totalt grundlösa påståenden om valfusk. Och plötsligt är det svårt att se hur gränsen för vad som anses acceptabelt någonsin ska kunna flyttas tillbaka.

Den svenska vardagspolitiken ligger fortfarande långt ifrån detta, men också här har gränser flyttats i samhällsdebatten. Även på lokal nivå. Hot mot lokala politiker, tjänstemän, forskare, mot medier och enskilda journalister är numera vardagsmat. Det hänger förstås ihop.

En granskning som radions Ekot gjort visar att sociala medier just nu fylls av tusentals kommentarer om coronavaccinet och vaccineringen, där felaktigheter och lögner sprids. Konspirationsteorierna kring vaccinet handlar inte sällan om en ”elit” som vill hålla ”folket” på mattan. I rapporten från Försvarshögskolan konstateras att liknande konspirationsteorier dominerar i den radikalnationalistiska miljön i Sverige. Där handlar det om att ”folket” och ”kulturen” är på väg att förstöras av invandring, vilken i sin tur styrs av en elit av politiker, medier samt globalister. Man pratar om ”kulturellt krig”, segra eller dö. Varianter av det där känner vi alla igen, från både förr och nu.

2020 visade hur oförberett samhället var på spridningen av ett dödligt virus, trots att vi borde ha vetat att ett sådan förr eller senare skulle komma. Stormningen av Kapitolium visade hur oförberett det amerikanska samhället var inför resultatet av fyra års spridning av lögner och oacceptabla påhopp. Trots att alla borde ha sett att något sådant förr eller senare skulle bli följden.

Kanske blir 2021 det år då vi får stopp på spridningen av covid-19 och samhällsviruset av grovheter och lögner i en hårt polariserad debatt. I båda fallen faller ansvaret på oss själva.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Örjan Björklund

Redaktionschef

ob@dagenssamhalle.se

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev