Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Redaktionskrönika

Christina Kennedy: Tre spaningar i veckan

Några av mina spaningar och tips ur veckans nyhetsflöde.

Publicerad: 6 november 2020, 13:10

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


1. Debatten om framtiden för svensk skola är demokratiskt nödvändig och, på gott och ont, något som många samhällsmedborgare känner en förankring i. De allra flesta har gått i skolan någon gång (även om den var helt annorlunda då), åtskilliga har barn i skolan, färre men fortfarande många jobbar i skolans värld. De senaste årens allt mer tvärsäkra och rallarsvingande debattekniker, som fått syre av sociala medier, kan få skolans framtid att framstå som enkel. Lägg det hos staten bara. (Men hur mycket och vilka delar?) Förbjud friskolor vetja. (Men dagens föräldrar vill ju välja?)

Det svåra är ju att flera olika sorters avgörande utveckling sker samtidigt. Önskan om jämlikhet och styrande huvudmannaskap, och på samma gång en marknadifiering påputtad av tankar om valfrihet. Bland alla åsikter blir det allt viktigare att, skärva för skärva, sätta ihop en bild av verkligheten som den faktiskt ser ut. Börja med att läsa Dagens Samhälles genomgång av ekonomiska resultat för de 15 största skolbolagen i Sverige som har en rörelsemarginal över 9 procent. Detta i ljuset av förslaget om sänkt skolpeng. 

2. Intresset för hållbar upphandling är större än någonsin. På fredag denna vecka drar Dagens Samhälle i samarbete med Aktuell Hållbarhet i gång en webbserie om hållbarhet i offentlig sektor. Det blir tre delar, och den första timslånga sändningen på fredag vrider och vänder på just upphandlingsfrågan. Ambitionen är att lyfta både problem och lösningar, samt att ge utrymme för dem som gjort erfarenheter att dela med sig. Därför kommer den som tittar att få höra om hur Skellefteå med konkurrenspräglad dialog valde den entreprenör som gav mest hållbarhet för pengarna och hur Malmö får nya kontrakt med Agenda 2030 som motivator. Det kostar inget att lyssna och du kan anmäla dig här

3. Dessa höstveckor pågår ett intensivt utvecklingsarbete här på tidningen, vid sidan om den redaktionella lunken. Vi journalister ringer slumpmässigt utvalda läsare för att förstå er vardag bättre, och det är – särskilt för mig som ny chefredaktör – enormt lärorikt. Dessutom fruktansvärt roligt! Det understryker också hur olika utmaningarna ser ut för beslutsfattare i små och stora kommuner, trots att de samtidigt har väldigt mycket gemensamt. Och bilderna som dyker upp i huvudet! Att det gäller att få ned fibern i marken, för annars sätter frosten stopp för internetet till de sista husen i Norrbottens glesbygd. Hur molntjänsternas mysterium för många är svåra att greppa och budgetera för. Men också utmaningen i att rekrytera rätt folk till nyckelpositionerna. Era svar hjälper oss att ge er den sortens journalistik som gör nytta i en föränderlig värld. Att reda ut det svåra och sprida de goda exemplen bottnar i vår förståelse av det ni tampas med. Då kan vi hjälpa er att förstå framtiden först. Tack ni som svarar!

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Christina Kennedy

Chefredaktör och ansvarig utgivare

ck@dagenssamhalle.se

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev