fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Redaktionskrönika

Temperaturen höjs inför S-kongressen

I vår håller Socialdemokraterna kongress. Det börjar märkas.

Publicerad: 10 januari 2017, 12:59

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Allt fler aktörer inom partiet och fackföreningsrörelsen börjar inta sina olika positioner inför drabbningen i Göteborg början av april.

2017 års kongress är den sista innan nästa valår, och det råder inga tvivel om att riksdagsvalet 2018 kommer att bli en riktigt blodig historia. Försämrat säkerhetsläge i Europa och världen, ett försvagat EU, krig som driver människor på flykt, överhängande risk för nya framgångar för svensk radikal höger – och den parlamentariskt svagaste S-ledda regeringen sedan 1920-talet.

Allt detta kommer att ge avtryck i valrörelsen, även om dagens relativt gynnsamma – men snedfördelade – ekonomiska läge och hyfsat låga arbetslöshet skulle hålla i sig.

April i Göteborg är sista chansen att ta de interna striderna och att formulera politiken inför valet. Sedan är det sammanhållning som gäller.

Det började i december, med LO:s utspel på DN Debatt om en återgång till mer traditionell socialdemokratisk invandringspolitik – ”både reglerad och solidarisk”, skrev LO-ledningen, men de flesta verkade läsa detta som att man menade att dagens politik inte är reglerad alls.

Någon vecka senare verkade partiordföranden Stefan Löfven överväga tillståndskrav för tiggeri. Ann-Sofie Hermansson, kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, reagerade starkt mot det hon kallar partitoppars testballonger som ”flyger och far”.

I dag kräver TCO:s ordförande Eva Nordmark, före detta riksdagsledamot för S, på DN Debatt ett nytt skattesystem. Bland punkterna märks tillplattning av den statliga skatten, det vill säga minskade marginaleffekter, och en växling från skatt på arbete till skatt på konsumtion och miljöskadlig verksamhet. Det är svårt att se förslaget i sin helhet läggas fram av en borgerlig regering, men i delar är det tongångar vi är mer vana att höra från SACO än från TCO, vars medlemmar även omfattar relativt lågavlönade yrkesgrupper som lärare, sjuksköterskor och poliser.

Samtidigt vill andra inom socialdemokratin dra åt motsatt håll. Skånedistriktet motionerar om en ny ekonomisk politik, där långsiktiga statliga investeringar ska finansieras via lån som betalas av under lång tid istället för att belasta statskassan direkt.

SSU krävde strax innan jul en förändring av skolpengen så större hänsyn tas till riskerna för ökade klyftor och skolorna får mer blandad sammansättning av elever. Inte så radikalt jämfört med exempelvis en återgång till statlig skola kan tyckas, men det speglar bara den allmänna förskjutningen av det politiska landskapet.

Mycket står på spel när delegaterna samlas på Svenska Mässan 8 april. Det är för tidigt att säga något om valutgången 17 månader senare, mer än att Stefan Löfvens reptrick från december 2014 knappast kan upprepas, och att Sverigedemokraterna – om de så skulle backa så de bara tangerar förra valresultatet – kommer att ha något slags inverkan på regeringsbildningen vare sig den försätter dem i opposition eller ger dem inflytande.

Det är kort sagt nu det gäller, och vi kommer att få se fler utspel och positioneringar under månaderna som kommer.

Daniel Wiklander, debattredaktör och reporter, Dagens Samhälle

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev