Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Redaktionskrönika

Tätningsarbete pågår i Alliansen

Efter regeringens migrationsuppgörelse häromveckan riktades strålkastarljuset på Alliansen. Får Löfven in en fullträff på den borgerliga enigheten nu, eller står den pall för testet?

Publicerad: 15 december 2017, 10:45

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Det såg skakigt ut, det gjorde det. Medan M, FP och KD förhöll sig skeptiskt avvaktande och i största allmänhet fåordiga lät Centerpartiets migrationspolitiska talesperson Johanna Jönsson i ett obevakat ögonblick förstå att nu var det nära handskakning över blockgränsen.

”Vi är glada och lättade att regeringen äntligen lägger fram ett förslag”, sade hon då till TT. 
Helt genompositiv var Jönsson förvisso inte, hon hade synpunkter på att gå via gymnasielagen, men förklarade sig villig att göra det bästa av det och tillade att:

”Vi vill hitta en lösning och det är brådskande, människor mår otroligt dåligt just nu. Därför är sannolikheten stor att vi kommer att enas om någonting.”

I övrigt var det emellertid tyst från partiet, vilket viskade om att Jönssons initiala uttalanden kanske inte var förankrade hela vägen upp. Och nu, några veckor senare ser det ut som att Alliansen försöker täta sprickan. Det fikas ”hemma hos Ulf i Strängnäs” och man åker på studiebesök tillsammans, i veckan besökte kvartetten äldreboendet Persikan tillsammans.

I opinionen är det bitvis glatt. I Aftonbladets senaste mätning från Inizio drar Alliansen ifrån – en utveckling som syns även i Dagens Samhälles sammanvägning Poll of Polls, där det nu är blott en procentenhets skillnad mellan Alliansen och de rödgröna. Å andra sidan dras Alliansen med den gamla vanliga oron: KD under spärren. Å tredje sidan, SCB:n nyligen sänkte även MP till dylika nivåer, vilket lämnar oss med frågan om det stundande valet kommer att behöva inte en, utan två Kamrat Fyraprocent? Kan väljarna samla sig till så mycket strategiröstande?

Och migrationsuppgörelsen då? Tja, även där verkar sprickan vara utsatt för visst tätningsarbete. Regeringens migrationsförslag hänger på en skör tråd, rapporterades det häromdagen efter att både Liberalerna och Kristdemokraterna givit besked om att de inte kommer att stödja förslaget i riksdagen. Regeringens möjligheter hänger nu på Centern. Och när Johanna Jönsson talade med TT häromdagen var hon betydligt mindre pepp än när uppgörelsen presenterades:

”Jag har sagt att jag är positiv till att de lade ett förslag, men jag har hela tiden sagt att vi inte har bestämt oss. Vi kommer inte att säga ja eller nej förrän förslaget ligger på riksdagens bord, så att vi har fått se remissinstansernas synpunkter. I dag är det alldeles för många luckor.”

Centerpartiets utmaning blir så att säga att hitta undanflykter som är plausibla nog att inte göra partiets anhängare väldigt arga när de röstar emot. Det här med att dagtinga med sitt samvete är inte populärt bland de gröna borgarna – idag heller, och C kan med fog sägas nästintill lika surrade vid migrationsfrågorna idag som de var vid kärnkraftsfrågan när det begav sig. Å andra sidan kanske även C-väljare gillar regeringsinnehav?

Sanna Rayman

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev