Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Redaktionskrönika

Örjan Björklund: Svårare att veta vad fan vi får för pengarna

Vad fan får jag för pengarna? undrade förre Scaniachefen och ordföranden för Svenskt Näringsliv Leif Östling i en SVT-intervju om hans skatteplanering häromåret. Sanningen är ju att Östling ju faktiskt kunde ha kollat vad han får för pengarna rätt väl.

Publicerad: 8 september 2020, 11:49

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


I Sveriges offentliga statistik finns massor med uppgifter om kommuner och regioner. Där kan man som bekant se deras resultat, vad olika verksamheter kostar, i öppna jämförelser kolla hur väl de står sig mot andra och hitta ytterligare en väldig massa intressanta saker.

Betydligt svårare att ta reda på hur pengarna används är det i den del av välfärden som utförs av privata aktörer. Dessa svårigheter gäller numera även på skolans område.

Den 1 september hemligstämplades den SCB-statistik som tidigare gjort det möjligt för oss medborgare att kunna se resultatet av de skattemiljarder som går till börsnoterade skolföretag.

Det är från denna statistik vi genom uppgifter om elevsammansättning, andel behöriga lärare, betygsresultat och föräldrars utbildningsnivå hos såväl kommunala som privata skolhuvudmän exempelvis har kunnat upptäcka de stora problemen med hur segregationen accelererat i svensk skola.

Men nu är alltså de uppgifterna och annan angelägen statistik från skolans värld, som varit offentlig i alla år, plötsligt affärshemligheter. Och orsaken är inte någon ny lag, som många tror, utan helt enkelt att nya jurister på SCB plötsligt upptäckt att myndigheten i många år har brutit mot gällande sekretesslag när den samlat in och publicerat dessa uppgifter. Rättsliga insatser håller med, så juristernas tolkning tycks vara rätt.

Men vi bör inte ha lagar som sätter bolagens intressen före skattebetalarnas och skolbarnens. Att hindra granskning av en av välfärdens kärnuppgifter är orimligt. Här behövs något slags utökad offentlighetsprincip.

Och lösningar kan vara på väg. Om det kan du läsa mer på sidan 6 i detta nummer, som innehåller ett stort skoltema. Där vi tar upp just segregationen, granskar vart pengarna som läggs på skolan går och bland annat rapporterar om de stora svenska skolkoncernernas fortsätta expansion i utlandet.

Det är alltså mycket skolfrågor i denna veckas utgåva av papperstidningen. Men vill du redan nu läsa även om annat hittar du viktiga nyheter från fler områden på vår sajt dagenssamhalle.se. Precis som vanligt.

Som prenumerant på DS vet du vad du får för pengarna, både i tidning och på webb: vassa nyheter, intressanta intervjuer med makthavare, konkreta, nyttiga exempel och inte minst statistiktunga granskningar. Förhoppningsvis kan vi fortsätta göra sådana även av den svenska skolan.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Örjan Björklund

Redaktionschef

ob@dagenssamhalle.se

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev