Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Redaktionskrönika

Christina Kennedy: Strunta i strategiplanerna

Det är frestande, när man har som uppdrag att leda andra, att tro att det är de stora linjetalen som gör skillnad. Naturligtvis är det viktigt att peka ut riktningen, men det är inte strategiplanerna som avgör. Snarare kan offentliga organisationers skicklighet i den sortens långsiktiga planering vara en black om foten. Enligt organisationsforskaren Henrik Eriksson, biträdande professor vid Chalmers tekniska högskola, visar en studie att ju bättre man var på strategisk planering – desto sämre resultat fick den offentliga verksamheten. Ledning var däremot jätteviktigt oavsett om verksamheten var privat eller offentlig.

Publicerad: 29 september 2020, 11:43

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Henrik Eriksson intervjuades nyligen av Dagens Samhälles reporter Åsa Nilsson, och hans råd går i all enkelhet ut på att sluta lägga tiden på strategier och börja göra små förbättringar. Så jobbar i mångt och mycket de framgångsrika organisationer han beskriver i boken ”Sveriges bästa verksamheter”. Mer experimentverksamhet och testning i liten skala, lyder receptet. Den som är närmast patienten, brukaren eller eleven är viktigast för verksamheten och det är följaktligen där det allra mest betydelsefulla förbättringsarbetet kan ske.

Jag har jobbat som journalist i 22 år och på alla redaktioner där jag verkat har journalistiken behövt förbättras. På senare år har mediebranschen befunnit sig i kris, vilket tvingat oss – på gott och ont – att arbeta med kärnan i vårt uppdrag. Att göra journalistik som är till nytta för dem vi är till för.

Hur vet man att man gör det? I alla år har vi försökt. På mitt andra jobb, på Göteborgs-Postens inrikesredaktion, stod jag vid ett tillfälle bakom en glasvägg och tittade på våra läsare när de pratade om det vi gjorde. När jag tänker tillbaka framstår hela upplägget som bisarrt. Att i stället för att prata direkt med dem vi ska jobba för låtsas vara forskare som inte påverkar sina studieobjekt och kan distansera sig från det egna arbetet, ger mig ont i magen.

Två decennier senare är det självklart för mig att sträva efter en väldigt nära dialog med läsarna. Allt börjar med försöket att förstå. En annan sak som jag nu hoppas kunna undvika är att bli för ”inåt”-fokuserad. Med rodnande kinder kan jag tänka tillbaka på läsarundersökningar som jag varit med och skapat, och hur relativt sett självupptagna de faktiskt varit. Hur läser du oss, var läser du oss, hur många minuter läser du oss?

Med tiden har jag blivit mycket mer intresserad av läsarnas vardag, och som ny på jobbet är det i princip allt som rör sig i min hjärna nu. Vad håller dig vaken om nätterna? Vilken är den svåraste utmaningen i din kommun inför nästa år? Vilka mål har du satt för din verksamhet? Vilka post-it-lappar om saker du inte får glömma finns på ditt skrivbord? Vilka är dina dåliga samveten och frågor du inte riktigt har fått grepp om ännu?

Om jag eller någon av mina kollegor ringer och frågar dig hoppas jag att du vill hjälpa oss att svara. Så att vi kan göra de små förbättringarna som är till nytta för dig.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Christina Kennedy

Chefredaktör och ansvarig utgivare

ck@dagenssamhalle.se

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev