Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Redaktionskrönika

Sprängdåden i just din kommun? Vi har hela listan!

Många delar av brottsutvecklingen och statistiken på området är ofta föremål för het debatt. Går brottsligheten upp eller ner? Det beror förstås delvis på när man börjar räkna, hur lång bit av tidslinjen man tar med eller vilken del man gärna utesluter. Det valet säger kanske också något om vilken poäng man vill göra. En långsiktigt minskande trend lugnar, medan en ökning i ett kortare perspektiv kan oroa.

Publicerad: 13 januari 2020, 09:34

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


På området sprängningar är det emellertid svårt att säga annat än att kurvorna pekar uppåt - och det rejält. Denna morgon vaknar vi till beskedet att det under natten skett en ordentlig detonation på Östermalm i Stockholm och även en i Uppsala. Vad som hänt just denna gång får polisens efterforskningar utvisa, men oavsett: det är inte den första morgonen vi möts av liknande nyheter.

När SVT rapporterade färsk Brå-statistik mot slutet av förra året var det en dramatisk ökning som kunde konstateras. 236 sprängningar räknade Brå till och med den 30 november 2019, att jämföra med 162 under hela 2018.

Många sprängdåd sker i anslutning till näringslokaler, men oroväckande ofta är det bostadshus som drabbas. Så var fallet idag och så var det exempelvis i en av de större sprängdåden förra året i Linköping. Det är gastkramande att se de urblåsta fönstren och demolerade balkongerna på hyreshusen som utsätts. Så lätt att föreställa sig samma i den egna bostaden. Morgonens dåd innebar skador även på förskoleverksamhet i närheten. Otryggt är bara förnamnet.

De tilltagande explosionerna riskerar att bidra med en obehaglig dipp i tilliten inte bara i samhället i stort, utan också där som människor bor. Hur påverkas tilliten i ett trapphus där grannar vet att någon umgås i dåliga kretsar? Vem vet när någon skuld plötsligt förblivit obetald för länge eller när någon försökt lura en kontakt med större våldskapital än beräknat? Den otryggheten är värre än det mesta. Bråk och tumult på stan kan man åtminstone ducka genom att stanna hemma.

SVT lokalt gjorde häromveckan en summering av sprängdåden i Nordvästra Skåne och listade kommuner som sluppit explosioner och kommunerna där det detonerat mest. Det är en typ av året som gick-journalistik som vi inte är helt vana vid, milt uttryckt. Dagar som dessa är det lätt att bli cynisk och föreställa sig mer av den varan framöver. "Är du i flytt-tagen? Köpa ny lägenhet? Vi har hela listan över mest sprängdrabbade stadsdelar!"

Det vore fint om vi inte kommer dithän, men hur ska det gå till?

Sanna Rayman, Debattchef Dagens Samhälle

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev