Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Redaktionskrönika

Örjan Björklund: Sorgligt utspel om våra myndigheter

Sverige har 249 statliga förvaltningsmyndigheter. Sedan finns det ett helt gäng till: fyra som ligger direkt under riksdagen, tre statliga affärsverk, sex AP-fonder. Dessutom räknas såväl landets domstolar som svenska ambassader som myndigheter. Sammanlagt lär landets myndigheter vara 455 stycken och de spänner från Riksbanken till den allra nyaste: Myndigheten för digital förvaltning (Digg).

Publicerad: 21 november 2019, 09:54

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


När Ebba Bush Thor häromveckan använde ordet ”myndighetsvänstern” – ett begrepp som väl frodats en del i internets tassemarker – vilka myndigheter var det hon syftade på? Förutom Skolverket då, som hon uppenbarligen anser likna något från DDR trots att deras uppgift är att styra och stödja den svenska skolan – världens mest avreglerade.

Men vilka mer? Är det kanske Digg? Namnet låter onekligen lite som ett ungdomsprogram från 1970-talets TV2. Eller Trafikverket, Post- och telestyrelsen? Kanske Finansinspektionen? Har förresten inte Upphandlingsmyndigheten och Business Sweden något ganska öststatligt över sig?

Det är egentligen inget att skämta om. Att granska och kritisera en myndighets beslut är en sak, att försöka politisera svensk statsförvaltning är en helt annan. Det handlar om en metod som brukar användas av despoter och populister: Ge sig på seriösa medier som granskar dig och säga ”fake news”. Påskina att forskning och myndigheter drivs av en dold politisk agenda. Ni vet hur det kan låta.

Det är en oroande och sorglig utveckling som jag hade hoppats att etablerade svenska partier skulle hålla sig för goda för att delta i. Men jag är rädd att vi kommer att få se en hel del mer av den varan.

Även Dagens Samhälle har ibland fått höra att vi går politiska ärenden. Det är fel. De flitigaste läsarna av tidningen är politiker i kommuner och regioner. Det är en av våra viktigaste målgrupper och den sträcker sig förstås över hela den politiska skalan. Dessutom har vi ju som bekant – fram till alldeles nyligen då Bonnier köpte tidningen – ägts av SKL, en organisation som ibland haft borgerlig majoritet, ibland S-styre. Hade tidningen haft slagsida skulle den aldrig ha överlevt under alla dessa år.

Men visst händer det att ibland den ena, ibland den andra politiska sidan är arg på tidningen. Det är precis som det ska vara. Vi arbetar med kritiskt granskande och researchtung journalistik som stundom lyfter det som verkar fungera bra, men inte väjer för att berätta när något inte håller måttet. Det kan vara obekvämt, men något annat sätt att göra god journalistik finns inte.

God, vass journalistik kommer DS att fortsätta att göra. För det är det som ger läsning. Det märks nu allt tydligare på webben, dit ni läsare hittar i ökande utsträckning. Jag har sagt det tidigare och det kan sägas igen: antalet besök på webbnyheterna växer snabbt. Om du inte redan gör det, följs oss på dagenssamhalle.se du med.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Örjan Björklund

Redaktionschef

ob@dagenssamhalle.se

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev