Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Redaktionskrönika

Som om Trump gillrat en fälla

Det är nästan så man tror att Donald Trump gillrat en fälla. Först häver han ur sig något obegripligt om Sverige häromkvällen - och när samtliga svenska mediekanaler och personer med mer än fyra följare har himlat menande med ögonen och dragit skämt om Melodifestivalen säger han att han menade problem kopplade till migrationen. Men det är ju Donald Trump så vi fortsätter himla med ögonen och skämta. För vad vet han?! Varpå kravaller i Rinkeby utbryter.

Publicerad: 22 februari 2017, 14:29

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Det gör inte Donald Trump till en spådam, men samtidigt inte heller till en blind höna som på ett helt osannolikt sätt ”råkade” få rätt. Vi har haft kravaller i Rinkeby och på andra håll förut. Men vad det möjligen bör lära oss är att det är en dålig idé att himla med ögonen åt överdrifter som likväl rymmer sanning. För så här är det.

För någon som befinner sig en bit bort från Rinkeby geografiskt - och en bit bort från Trump ideologiskt - är sannolikheten stor att man landar i att karln överdriver och skrävlar, som vanligt, typ.

Men, för någon som befinner sig i Rinkeby geografiskt är sannolikheten stor att man plötsligt finner Trumps varnande för Sverige träffsäkert - kanske alldeles oaktat vad man tycker om hans ideologi i övrigt. Således är det nu Rinkebybor som citeras i dagspressen med förslag om utvisning och långa fängelsestraff. 

Det betyder förstås inte att de skulle vilja ha en mur mot något land, riktigt så långt har det förhoppningsvis inte gått. Men det är en illustration i miniatyr av vilken mylla som är gynnsam för vilka politiska önskemål och lösningar. Och att himla med ögonen åt situationen funkar utmärkt som gödsel i sammanhanget.

LÄS MER I DAGENS SAMHÄLLE: ”Att attackera polisen är att attackera vårt samhälle”. 

Sanna Rayman, Debattredaktör

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev