Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Redaktionskrönika

Karin Lundahl: Socialtjänst i kris ropar återigen på hjälp

”Jag känner oro. Inte minst för socialtjänsten. Situationen är knappt hanterbar längre”, säger finansminister Magdalena Andersson (S) i en intervju om flyktingkrisen i senaste numret av Dagens Samhälle.

Publicerad: 12 november 2015, 07:32

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Larmen om en socialtjänst i kris har varit många de senaste åren. Arbetsbördan leder till sjukskrivningar och stress, erfarna socialsekreterare slutar och unga nyutexaminerade får utreda de tyngsta fallen. Sju av tio vill sluta, skrev fackförbundet SSR och Vision i en debattartikel i DS i våras.

Fallet med den mördade åttaåriga flickan Yara i Karlskrona kommun blev häromåret en tragisk påminnelse om hur illa det kan gå när anmälningar inte utreds som de ska; när socialtjänsten inte hinner med.

I det fallet blev en orosanmälan liggandes oläst hos en handläggare. Det måste vara en socialsekreterares yttersta skräck att missa ett så livsavgörande larm.

Sedan dess har flyktingströmmen tilltagit och socialtjänstens arbetsbörda växt alltmer. Om det var pressat då – hur är det nu?

Visions nya rapport som kom häromdagen ger en tydlig bild. Omkring tusen av fackförbundets medlemmar inom socialtjänsten och på hvb-hem har intervjuats under oktober och november.

- 67 procent uppger att deras arbetsbelastning har ökat.

- 43 procent av de som arbetar inom socialtjänsten för barn och unga saknar förutsättningar att utföra sitt arbete enligt gällande regelverk.

”Lagen kräver utredning för varje individ, och med samma knappa resurser som tidigare knuffar de akuta ärendena undan andra behov och uppgifter”, skrev Föreningen Sveriges socialchefer och vädjade om mer resurser i en debattartikel nyligen.

Men Visions rapport är inte bara ännu ett larm, utan också en uppmaning till handling. ”Med rätt förutsättningar klarar vi det här - det måste vi göra”, är budskapet.

Anställ fler socialsekreterare, är ett av förslagen. Ett annat är att kommunerna fritt får disponera statsbidragen på 150 miljarder kronor 2015, varav en tredjedel är riktade.

”Den byråkrati som de riktade statsbidragen ger upphov till innebär ett hinder för att skapa de nya lösningar som situationen kräver”, konstaterar Vision.

Även SKL kritiserar de riktade statsbidragen och frågan togs i går upp med Magdalena Andersson under den nu pågående SKL-kongressen. Budskapet från ministern är dock: riktade statsbidrag är här för att stanna.

Fortsätt debattera läget inom socialtjänsten och möjliga lösningar i Dagens Samhälle.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Karin Lundahl

Webbredaktör

klu@dagenssamhalle.se

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev