Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Redaktionskrönika

Örjan Björklund: Snabba kast mellan förtröstan och förtvivlan

I Region Stockholm vårdades i måndags kväll 33 personer på intensiven för covid-19. Det är lika många som låg på IVA den 5 juli. Men det antal som då, efter vårens skräcksiffror, fick oss att känna förtröstan får oss nu att känna förstämning och förtvivlan.

Publicerad: 11 november 2020, 06:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Det går fort uppåt nu, fortare än de flesta räknat med. I Stockholm är antalet patienter i intensivvården nu knappt en femtedel av vad de var var när läget var som värst i slutet av april. I Västra Götaland har man nått en fjärdedel av sitt värstaläge från våren, medan Skåne snabbt närmar sig samma nivåer som de hade då.

Andra vågen är här, säger Johan Styrud, ordförande i Stockholms läkarförening. En redan hårt sliten sjukvårdspersonal gör sig redo för en ny anstormning.

Det var rätt nyss som Folkhälsomyndigheten lättade på restriktionerna för 70-plussare och tog bort besöksförbudet på landets äldreboenden. Redan höjs röster för att det är dags att införa det igen. En del kommuner har infört egna ”förbud”, trots att de enligt lagen inte har rätt till det.

Från förstämning till förtröstan och kanske tillbaka till förstämning igen har också det amerikanska presidentvalet tagit oss, och det på bara en vecka. Många drog efter andan när de första resultaten kom och släppte ut en suck av lättnad när avgörandet till slut föll. Men det kan ha varit för tidigt. Om Donald Trump tänker erkänna förlusten och självmant lämna över till Joe Biden är när detta skrivs ännu oklart. Vad händer annars? Inget vet.

Trump tycks anse, tvärtemot siffror och fakta, att han vunnit valet. Precis som han tycker att klimatförändringarna är ett påhitt och att covidpandemin är under kontroll.

I sin sköna nya värld anser Donald och de andra tyckarna framför skärmen att de vet kanske inte mer men i alla fall bättre än läkare, forskare och experter – om snart sagt allt. För i Trumpvärlden är åsikter sanningen. Medan sanningen som vi andra känner den – genom forskning, myndigheter, domstolar, oberoende medier och allt det som demokratier upprättat som kontrollmekanismer för att hindra oss från att falla ned i godtycklighetens avgrund – är åsikter och fejk.

Visst, att ha åsikter och uttrycka dem är en viktig grundbult i en demokrati. Och välgrundade åsikter kan ju bidra till att ge nya insikter. Men, skrev idéhistorikern Sven-Eric Liedman i DN Kultur förra veckan, det finns en viktig skillnad: åsikter, aldrig så väl utvecklade, är inte insikter och beprövad kunskap.

Dagens Samhälle sätter kunskap först. Vi blir glada om du som har djupa insikter i något ämne, kanske om kampen mot covid, hör av dig till oss på nyhetsredaktionen och berättar vad som är viktigt för dig just nu.

Vill du däremot argumentera för din ståndpunkt kring exempelvis besöksförbud i äldreomsorgen eller något annan fråga, är du välkommen med ett inlägg på våra debattsidor.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Örjan Björklund

Redaktionschef

ob@dagenssamhalle.se

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev