Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Redaktionskrönika

Christina Kennedy: Smitta eller ej – demokratin måste funka

Några av mina spaningar ur veckans nyhetsflöde:

Publicerad: 25 november 2020, 03:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


1. Den demokratiska processen måste få sitt, oavsett smittor som håller samhället i ett järngrepp. Intressant då att många kommuner och regioner nu väljer att hålla sina fullmäktige nästan helt digitalt (förutom presidiet som är på plats fysiskt). Hur upprätthåller man en god och tydlig process, och erbjuder insyn för invånarna? Runtom i landet prövas nu demokratin i praktiken. I Karlskrona hålls veckans budgetfullmäktige helt digitalt, förutom omröstningarna som sker genom upprop eftersom kommunen ännu inte har en digital lösning för att votera. På andra håll används funktioner som gör röstning hemifrån möjlig – närvaro, ordningsfrågor, repliker och mycket mer håller systemet koll på.

Men är de nya varianterna rättsäkra? Kan verkligen alla se och höra varandra samtidigt och delta på lika vilkor? Har ledamöterna tillräckligt bra uppkoppling för att tjänsterna ska fungera som tänkt?

Sådana frågor får ännu större vikt nu när coronasmittans inverkan på samhället ser ut att bli långvarig. De hörn man rundar i nu kan komma igen som urgröpare av förtroendet senare. Det vilar ett tungt ansvar på alla förtroendevalda att inte nagga demokratin i kanten under krisen.

2. Nitrilhandskar, det är där det kniper när det gäller skyddsutrustning. Bristen är stor inte bara i svenska kommuner utan över hela världen. Både råvaran nitril – ett syntetiskt gummi - och färdiga handskar fattas, men SKI, SKL Kommentus Inköpscentral, hoppas ändå på snar leverens. Annars verkar det mesta finnas – visir, munskydd och förkläden så det räcker en bra bit in på nästa år.

Vad som däremot inte finns, vilket framgår av Dagens Samhälles upphandlingsreporter Åsa Nilssons intervju med Olof Molander, affärsområdeschef på SKI, är överblick.

På flera håll i landet har kommuner byggt upp egna lager av personlig skyddsutrustning, men vem som hamstrar och hur mycket vet man inte vilket försvårar arbetet med att göra prognoser och uppskatta vad som behövs. I en kris som denna tjänar alla på att dela om inte handskar så i alla fall information.

3. Har du örat mot marken? Förstår du konfliktytorna för beslutsfattare på hög nivå i kommuner och regioner? Tycker du om att skriva så att andra får aha-upplevelser? Då är du kanske en av våra nya krönikörer i Dagens Samhälle.

Vi söker nu nya röster som gör världen spännande, begriplig eller omskakande i krönikeform.

Vi letar efter dig som har något att säga dem som fattar beslut längst ut i offentlig sektor och kan hjälpa våra läsare att förstå framtiden först. Kanske jobbar du själv med att utveckla välfärden, demokratin eller hålla reda på skattebetalarnas pengar. Eller så har du inblick i våra läsares värld på något annat sätt. En kakafoni av röster är det vi strävar mot. En mix av skribenter i ålder, kön, etnicitet, hemvist på landet, i stan eller längs den politiska skalan ska tillsammans utgöra ett plottrigt smörgåsbord av ögonöppnande opinionsmaterial.

Vi vill ha ett värdefullt och gnissligt komplement till redaktionens oberoende nyhetsjournalistik, med ledorden nytt, träffsäkert och till nytta.

Välkommen med din intresseanmälan till debattredaktör Emma Wange på ew@dagenssamhalle.se senast den 11 december 2020.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Christina Kennedy

Chefredaktör och ansvarig utgivare

ck@dagenssamhalle.se

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev