Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Redaktionskrönika

Skillnad på liberaler och folk?

På mitt storhandlings-ICA har de just kastat om varorna och därmed hela den mentala planering man ritar upp i huvudet innan man kliver genom dörren. Exakt hur denna förvirring ska gynna mig eller butiken är oklart. Handlar irriterade kunder mer?

Publicerad: 23 november 2015, 11:28

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Obehag inför förändring behöver inte bara gälla konkreta och fysiska ting i vardagen. Att logga in på sin gmail och mötas av en käck hälsning som erbjuder en ”guidad tur” till ”din helt nya inkorg” kan få den mest tålmodige att vilja kasta skrivbordsutensilier. Och varje nyordning på Facebook skapar numera små stormar, juridiska såväl som praktiska.

Tänk, fräste en vän irriterat en gång, om biltillverkare gav sig på samma otyg! Man kliver in i bilen på morgonen och då har den ”uppdaterat” och erbjuder glatt en guidad visning av ”din nya bil”. Numera sitter handbromsen här och gasa gör du i ”bilen 2.0” via en knapp här till höger.

Jag föreställer mig att det finns en korrelation mellan grad av användning och hur starka känslor man investerar i alla dessa förändringar som passerar revy i vår vardag. Ju mer utbyte du har av något, desto jobbigare är det när detta något byter skepnad. Ju mer användning du har för en tjänst eller sak, desto mer upprörd blir du när den kastar om dina vanor och din vardag.

Frågan vi kan ställa oss i dag är således: Hur stort utbyte har vi av Folkpartiet?

Ptja, ilska och upprördhet är kanske inte det som mest kännetecknar reaktionerna på helgens namnbyte. I huvudsak fnittras det lite, eller kastas ut syrligheter. Få verkar överdrivet sorgsna eller uppbragda över att Folkpartiet är historia, om man säger.

Om upprördhet syns är det snarare en upprördhet som bottnar i att man anser att det före detta Folkpartiet inte förtjänar den liberala krona man placerat på sin hjässa genom att helt sonika muta in den ideologi som flera partier gör anspråk på att följa. Men det där är ju inte ett obehag inför förändring, utan helt vanligt revirpinkeri. Huruvida det finns skäl för den retligheten är jag rätt tveksam till. Det är inte som att Folkpartiet blivit ett helt nytt parti i och med namnbytet. Och de hette i ärlighetens namn Liberalerna även förut.

Vad vi däremot kan konstatera är att medan Kristdemokraterna går all in vid köksborden, så väjer de övriga små borgerliga partierna numera bort signaler som andas ”folklighet”.

Inom Centerpartiet har rörelsen skett mer successivt över åren, bondsk pragmatism har ersatts med rättrogen liberalism allt eftersom, men utan övertydliga markeringar som namnbyte. De nyblivna Liberalerna väljer en annan väg, men signalerar på sätt och vis samma sak genom att helt enkelt rationalisera bort ”folk”.

Då återstår bara att se vad folk tycker om det.

Sanna Rayman, Debattredaktör

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev