måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Redaktionskrönika

Emma Wange: Ska brukare ha rätt att tacka nej till ovaccinerad personal?

Vi behöver diskutera vård- och omsorgstagares rätt att minimera smittrisken genom att tacka nej till ovaccinerad personal.

Publicerad: 7 oktober 2021, 09:25

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Vaccineringen mot covid-19ArbetsrättVaccinvägrareEmma Wange

Vilka rättigheter och skyldigheter man har är ofta en hyfsat okomplicerad fråga. Vi vet vad vi har rätt till och vad vi ska bidra med för att få samhället att fungera. 

De flesta funderar därför inte så ofta över de ständiga normkonflikter som uppstår när två rättigheter ställs mot varandra. Lagstiftning, praxis eller rent folkvett brukar visa vems rättigheter som får ge vika. 

Men ibland ställs vi inför nya situationer. Som hur vi ska hantera frågan om ovaccinerad vård- och omsorgspersonal. Området är inte helt oreglerat. Men då frågeställningen är ny råder det viss osäkerhet kring vad som gäller. Hittills har frågan hanterats nästan uteslutande från ett rent arbetsrättsligt perspektiv: om arbetsgivarens rätt att leda och fördela arbetet, och om en arbetsgivare kan tacka nej till att anställa ovaccinerad personal.

Däremot har den andra sidan av frågan – det vill säga vård- och omsorgstagarnas rätt att inte utsättas för onödig risk att bli smittade, bli allvarligt sjuka och kanske avlida – mest nämnts i förbigående. 

De äldre som sätter ner foten blir dock allt fler. 77-åriga Katarina Berglund skräder exempelvis inte orden när hon blir intervjuad i Svenska Dagbladet: ”Det känns nästan som mordförsök. Jag är så förbannad”, säger hon. 

Berglund tillhör dem som meddelat att de inte längre ville få besök av ovaccinerad hemtjänstpersonal. I hennes fall gick dock beslutet ut över hennes rätt till god vård och omsorg. Hon har fått beskedet att kvällspersonalen inte är vaccinerad och därför inte kan komma. 

Ser man frågan från Katarina Berglunds perspektiv erbjöds hon inte god vård och omsorg tidigare heller. Även om det finns en liten risk att fullvaccinerad personal kan sprida smitta är risken större bland den ovaccinerade personalen. Samhället har sålunda tvingat henne att kryssa mellan Skylla och Karybdis. 

Så vems rättigheter ska få företräde? Ingen får tvångsvaccineras, men det är inte lika självklart att man ska ha rätt att utföra samma arbetsuppgifter. 

I Arjeplog har kommunen tolkat de nya rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten som att endast vaccinerade ska jobba nära äldre i hemtjänsten. Ovaccinerad personal omplaceras under en period. Alla tycker dock inte att det här är en självklar lösning. Fackförbundet Kommunal har meddelat att man kommer att titta närmare på ärendet. 

Det finns som sagt arbetsrättsliga regler och en viss tveksamhet kring hur de ska tolkas. Arbetsgivaren har dock långtgående rättigheter att leda och fördela arbetet. Vill man stärka vård- och omsorgstagarnas rättigheter och deras möjlighet att säga nej behöver man sannolikt ändra lagstiftningen.  

Till syvende och sist kanske frågan ändå handlar om hur kommuner och regioner ska lösa bemanningen. Inom hemtjänsten är var femte ännu ovaccinerad även om allt fler i personalen väljer att vaccinera sig. Att omplacera 20 procent av personalen och ändå upprätthålla samma kvalitet på den vård och omsorg man ger kommer inte att bli helt enkelt – om det ens går. 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Emma Wange

Debattredaktör

ew@dagenssamhalle.se

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev