Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Redaktionskrönika

SD näst störst i 106 kommuner

I skymundan av Miljöpartiets braksuccé, Moderaternas kraftiga tapp och Fi:s förutspådda entré i EU-parlamentet är det faktiskt Sverigedemokraterna som är EU-valets stora dolda segerherre. Partiet är näst största parti i 106 kommuner. Det visar en granskning av söndagskvällens valsiffror nedbrutna på kommunnivå som Dagens Samhälles researchchef Erik Juhlin gjort tillsammans med Dagens Samhälles reporter Magnus Wrede.

Publicerad: 26 maj 2014, 13:48

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Genomgången, som kommer publiceras i veckans tidning, visar att Sverigedemokraterna ligger på pallplats i hela 163 kommuner, alltså första, andra eller tredje plats. Jämför detta med Folkpartiet som bara når pallplatsen i 18 kommuner.

Det är främst småkommuner som SD gått starkt fram i, men inte enbart. Bland de kommuner där de blivit näst största parti återfinns också större städer som Kristianstad, Uddevalla, Hässleholm, Borlänge och Landskrona.

SD är näst största parti i tre län: Blekinge, Dalarna och Gävleborg. Det lyckas också ta sig upp på tredje plats i likaledes tre län: Västernorrland, Kalmar och Kronoberg (i Kronoberg delar de bronsplatsen med MP). Den regionala spridningen är inte utan intresse. Den delen av analysen visar nämligen att SD nu når framgångar över hela landet, och har lyckats påbörja den inbrytning i tidigare så stabilt röda Norrland, som frilansjournalisten PO Tidholm förutspådde i ett uppmärksammat reportage i tidskriften Arena tidigare i år: När rött blir brunt.

(Påpekas bör att denna analys baseras på de preliminära siffrorna från valnattens rösträkning. Ett resultat som kan komma att korrigeras när Valmyndigheten presenterar det slutliga valresultatet någon gång på fredag denna vecka.)

Det går inte att rakt av överföra dessa siffror i EU-valet till kommunalvalen i september i höst. Men de facto är detta tresiffriga antalet SD-färgade kommuner valets stora skräll. Inte minst mot bakgrund av det resonemang som Dagens Samhälles krönikör Peter Santesson, som är Demoskops opinionsanalytiker, skriver om i sin eftervalsanalys på Dagens Samhälles sajt i dag måndag. Därför är SD:s framgång Supervalårets första skräll:

Den andra tankeställaren i valresultatet är Sverigedemokraterna. Om Fi:s 5,3 procent skulle vara en tydlig signal, vad är i så fall Sverigedemokraternas 9,7 procent – nästan en tredubbling från 2009? Och detta i ett val där partiet tidigare har presterat svagare än på riksplanet. Gårdagens resultat ligger inte bara klart över mätningarna inför EU-valet utan till och med över det partiet nu har i mätningarnas mätning inför riksdagsvalet. Det kan komma fler överraskningar innan det här supervalåret är över”, skriver Santesson i sin krönika.

För att förstå tyngden i SD:s framgångar handlar det om att se på SD:s tidigare resultat i EU-valen. Där har partiet haft erkänt svårt att mobilisera sina anhängare och få dem till valurnorna runt om i landet, jämfört med SD-väljarnas större röstbenägenhet i riksdagsvalen.

Det är möjligt att Timbros vd Markus Uvell var något relevant på spåren när han nu på morgonen, i dag måndag, deltog i panelen i en eftervalsanalys som hölls i regi av pr-byrån Prime PR och dess systerföretag, undersökningsföretaget United Minds. Där kritiserade han den motreaktion som Sverigedemokraternas valkampanj, byggd på affischer som kritiserade det allt mer utbredda tiggeriet, mött i årets valrörelse i bland annat sociala medier.

Istället för att anklaga SD:s väljare och sympatisörer för att vara dåliga människor, måste de politiker som värnar ett öppet Sverige och öppna gränser ta debatten i sak med SD om dessa frågor, var Uvells budskap, på ett ungefär. Vidare konstaterade han att de två partier som träffat mest rätt i tonläge och känsla i sin kommunikation i valkampanjen var Feministiskt initiativ och Sverigedemokraterna.

Det faktum att SD nu är nästa största parti i över hundra kommuner i Sverige gör att jag är böjd att ge den liberala Timbrochefen rätt. Sverigedemokraternas politiska motståndare, och de opinionsbildare som drev stenhård kampanj mot SD:s tiggerikampanj, har all anledning att självkritiskt utvärdera sina insatser och fundera över sin strategi till valet i höst.

Andreas Henriksson, Debattredaktör

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev