Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Redaktionskrönika

Så vad är då tillräckligt?

”Journalistikens uppgift är att berätta sant, relevant och tillräckligt för att publiken skall kunna hålla sig orienterad, och göra det på ett sätt som inte i onödan sårar eller skadar någon”, skriver Britt Börjesson, adjunkt i journalistik på SVT Opinion i ett inlägg i den debatt som tagit fart kring vilka fakta som ska publiceras och inte.

Publicerad: 25 augusti 2015, 09:41

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Det är lätt att hålla med. Givetvis måste journalister ta vissa hänsyn. Vi skriver inte ut var människor som har en hotbild bor, vi avhåller oss från att skriva om suicidincidenter både av hänsyn till anhöriga och för att det finns vissa risker för att det ska trigga andra självmordsbenägna. Till exempel. Så visst, allt som är sant står inte i tidningen. Allt som har hänt står inte i tidningen.

Samtidigt gör Britt Börjesson det lätt för sig. Den bisats hon adderar, att det vi berättar ska vara ”relevant och tillräckligt för att publiken skall kunna hålla sig orienterad” är ju själva skälet till att debatten har uppstått.

Att avvägningarna ofta är svåra är självklart. Men det bidrar inte till förtroendet för det journalistiska skrået att skrået självt inte fixar att debattera de här frågorna utan att tillskriva varandra extremversioner av varandras åsikter.

För lite så har det sett ut under debattens gång. Ena sidan anklagas för regelrätt mörkande, medan den andra påstås vilja publicera lögner. Men vad jag vet är det få journalister som talar sig varma för censur – och i just Ikeafallet publicerades ju faktiskt relevant information i ett hyfsat tidigt skede.

Och ingenstans har jag läst eller hört någon verksam journalist eller ledarskribent förespråka att medier ska publicera ”lösa rykten från Flashback”. Ändå påstås detta gång på gång i vår allt mer halm-haltiga debatt.

Diskussionens kärna är – eller borde vara – att det i vissa lägen är mer ansvarsfullt att förekomma lösa rykten på Flashback genom att publicera det som är sant och relevant. Helt enkelt för att om man avstår så finns det en risk att man genom överdriven knapphändighet bidrar till att publiken inte kan hålla sig orienterad – helt enkelt för att informationen man delger inte är tillräcklig, utan tvärtom otillräcklig.

Det är då läsare och tittare beger sig till Flashback. Där blandas det som är sant och relevant med sann och falsk information av helt annan karaktär.  Att sådana kanaler ges den ställningen är dåligt av fler skäl än de affärsmässiga.

Sanna Rayman, Debattredaktör

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News